Drama u zgradi Parlamenta BiH
0

Srpski poslanici traže da Dizdarevićeva skine nikab

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poslanici iz reda srpskog naroda zatražili su na sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma PSBiH da Nađa Dizdarević napusti sjednicu ili da skine odjeću koja onemogućava identifikaciju, kazao je novinarima poslanik Šemsudin Mehmedović po izlasku sa sjednice.

"To, naravno, Parlament ne može prihvatiti. Dizdarević je zainteresirana za tačku dnevnog reda koja se odnosi na zabranu odjeće koja onemogućava identifikaciju i pretpostavljam da neće otići, kazao je Mehmedović.

Klub SDP-a BiH smatra da treba smiriti situaciju u Domu i postavlja pitanje da li postoji jedna služba koja daje iste informacije svima, upitao je Denis Bećirović po povratku s pauze koju je ovaj klub zatražio.

"Postoji samo jedna služba obezbjeđenja, potvrdio je predsjedavajući Doma Beriz Belkić i dodao da smatra da nema smetnji za rad."

Poslanica Azra Hadžiahmetović zamolila je poslanike da "vode računa o dignitetu svih prisutnih".

Poslanik Drago Kalabić iznio je uvjerenje da je "scenarij namjerno pripremljen i da je Klub SNSD-a namjerno stavljen u ovakvu situaciju i nije obaviješten o svemu o čemu je trebao biti obaviješten".

Za riječ se javio i zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković koji je istakao da se dignitet Doma čuva na različite načine i da su tek naknadno, vizuelno, uočili da je narušen dignitet Doma jer su u sali i osobe koje nisu prošle identifikaciju.

"Donijeli smo Kodeks o oblačenju kako poslanika tako i gostiju kao i pravila ulaska u ovu instituciju. Mi nismo spremni da na ovaj način rušimo dignitet Doma", istakao je Živković.

Poslanik Halid Genjac kazao je da se Dom ne može izjašnjavati o nečijem subjektivnom poimanju uvjeta u kojima Dom radi te kazao da Drago Kalabić ne može tražiti da se Dom izjašnjava o tome. Pojasnio je da Kalabić može tražiti da se Dom izjašnjava o prekidu sjednice.

Kalabić je to odbio i zatražio izjašnjavanje o osiguranju uvjeta za rad Predstavničkog doma.

U toku je posljednji pokušaj da se današnja sjednica vrati u pravi kolosijek. Trenutno zasjeda Kolegij Predstavničkog doma PSBiH.