Parlamentarna skupština BiH
0

Srpski poslanici odbili 11. juli kao Dan sjećanja

FENA
Prijedlog poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Sadika Ahmetovića da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka "Proglašenje 11. jula danom sjećanja u cijeloj Bosni i Hercegovini na žrtve genocida koji je 1995. godine počinjen u Srebrenici“ nije dobio potrebnu entitesku većinu iz Republike Srpske te će biti predmet usaglašavanja Kolegija Doma.

Za uvrštavanje ove tačke u dnevni red glasalo je 26 poslanika, od čega 24 poslanika iz Federacije BiH i dva poslanika iz RS-a.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović je reagirao na ovakav ishod glasanja, istaknuvši da je na ovaj način poslana neprimjerena, nemoralna i skandalozna poruka, te da je ovakvo glasanje uvreda za sve žrtve. On je u ime kluba poslanika SDP-a BiH zatražio polusatnu pauzu kako bi, kako je kazao, poslanici te stranke zauzeli stav u vezi novonastale situacije.

Nakon trosatne rasprave i dvije pauze, tokom koje je inicirano uvrštavanje više prijedloga u dnevni red današnje sjednice, većina predlagača je odustala tako da se glasalo samo o Ahmetovićevom prijedlogu.