BiH
0

"Srpski narodni pokret": Zahtjev skupštini za referendum o otcjepljenju RS-a

FENA
Nevladina organizacija "Srpski narodni pokret - Izbor je naš" uskoro će obnoviti zahtjev Narodnoj skupštini za raspisivanje referenduma za izdvajanje Republike Srpske iz "nametnute" BiH, najavio je danas njen predsjednik Dane Čanković.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da će Skupštini RS-a biti upućeno novih 9.000 potpisa građana od oko 50.000 prikupljenih tokom prošle i ove godine kojima se daje podrška inicijativu za raspisivanje referenduma.

Podsjećamo "Srpski narodni pokret - Izbor je naš" je prije nekoliko mjseci već dostavio 9.000 potpisa građana koji su podržali njihovu inicijativu za raspisivanje referenduma za izdvajanje RS-a iz BiH, a to što do danas nije stigao nikakav odgovor iz entitetskog parlamenta, Čanković navodi da ga ne iznenađuje.

Najavio je i novu akciju pod nazivom "Radujmo se i ne bojmo se".

"Radujmo se jer ćemo stvoriti državu koju ćemo voljeti, a koja će znati štiti interese srpskog naroda i svakog pojedinca u njoj. I ne bojmo se jer ćemo to uraditi ne nanoseći štetu nikom", tvrdi Čanković dodajući da će njegovo pokret svojim aktivnostima praviti ambijent "koji će izroditi političku snagu za ostvarivanje zadatog cilja".

On je pozvao Boračku organizaciju RS-u, koja je nedavno organizirala miting u Zvorniku za odbranu institucija RS-a, da zatraži od Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum za izdvajanje RS-a "iz nametnute BiH".

Naveo je da će njegov pokret, dati i podršku premijeru RS-a Miloradu Dodiku "ukoliko vrati stari grb i himnu RS-a, zaustavi poniženje i krađu RS-a preko Uprave za indirektno oprezivanje BiH i ako kao predsjednik najveće političke stranke u Skupštini organizira raspisivanje referenduma za izdvajanje RS-a iz BiH".

Na takvim stavovima, dodao je Čanković, Dodik je i dobio povjerenje naroda i ne želi da vjeruje da će svoje riječi obesmisliti.