BiH
0

Srpski delegati Vijeća naroda podržali zaključke skupštine RS-a

FENA
Klub delegata srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske zaključio je danas da zaključcima Narodne skupštine povodom posljednjih odluka visokog predstavnika nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi srpskog naroda.

Predsjednik ovog kluba Staša Košarac kazao je u izjavi novinarima da su srpski delegati na današnjoj sjednici dali punu podršku političkom rukovodstvu RS-u u nastojanjima "očuvanja integriteta RS-a, posebno u postupku odlučivanja i donošenja odluka u BiH".

Klub srpskih delegata smatra da nije dobro da se na bazi nametnutih odluka visokog predstavnika, koje su izazvale političku krizu, RS dovodi u podređen položaj u sistemu odlučivanja na nivou BiH.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske zaključila je na posebnoj sjednici 5. novembra da će biti u stalnom zasjedanju i ocijenila da do sada nije postignut napredak u vezi s prihvatanjem primjedbi iz RS-a na nametnuti Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Vijeću ministara i zahtijevane izmjene poslovnika oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

U usvojenom zaključku se navodi i da do razrješenja postojeće krize ne postoje uvjeti ni za uobičajeni rad Parlamentarne skupštine BiH te je zato pozvala oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a posebno predsjedavajuće i zamjenike predsjedavajućih, da ne održavaju nove sjednice ovih organa, da bi se dalo dodatno vrijeme za dogovore o aktima i izbjeglo komplikovanje situacije.

„Jedino o čemu bi ovi organi trebali hitno da raspravljaju jeste stanje nakon nametanja odluka visokog predstavnika i zahtijevanih izmjena poslovnika“, zaključak je entitetskog parlamenta.