{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srpski delegati povukli saglasnost na odluku o ustavnim promjenama

S
8.4.2009. u 12:22
0
8
Srpski delegati povukli saglasnost na odluku o ustavnim promjenama
0
Srpski delegati povukli saglasnost na odluku o ustavnim promjenama
Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH povukao je saglasnost na Odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, usvojenu na sjednici ovog doma 26. marta.
"Saglasnost povlačimo iz razloga što pomenuta odluka odstupa od tačke 2. zajedničke izjave lidera SDA BiH, SNSD i HDZ BiH od 25. marta", navodi se u pismu dostavljenom predsjedavajućem Doma naroda Iliji Filipoviću i zamjeniku predsjedavajućeg Sulejmanu Tihiću.

U pismu, koje je potpisala zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić, se podsjeća da su lideri dogovorili da poslanički klubovi ovih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno sa drugim političkim strankama, pokrenu inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH, prema sadržaju i principima definisanim Prudskim sporazumom.

Dom naroda parlamenta BiH usvojio je 26. marta Odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, u kojoj se navodi da se izmjene Ustava BiH odnose na njegovo usklađivanje sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda sa dodatnim protokolima, nadležnosti države, srednjih i lokalnih nivoa vlasti, funkcionalnije institucije BiH, teritorijalnu organizaciju BiH i srednjih nivoa vlasti, te ostala ustavna pitanja.

Odlukom su zadužene Ustavno-pravna komisija Doma naroda da zajedno sa Ustavno-pravnom komisijom Predstavničkog doma i u dogovoru sa predstavnicima klubova oba doma parlamenta BiH utvrde prijedlog radne grupe za izradu izmjena Ustava BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: