BiH
11

Srna-Bajramović: Više od 400 terminalno oboljelih prepušteni sami sebi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Razmatrajući Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan JU Dom zdravlja KS-a za ovu godinu, većina zastupnika su iznijeli primjedbu da ovaj finansijski plan nije urađen u skladu s Metodologijom izrade godišnjih izvještaja.

Zastupnik SKS-a Kemal Ademović je podsjetio na dugogodišnji problem zdravstva, te ponovio zahtjev da se kompletnoj problematici zdravstva i zdravstvenih ustanova priđe sistematski, a ne da se jedna po jedna ustanova razmatra ponaosob, "ali nikada nismo vidjeli inicijativu da se tom problemu priđe kao kompleksnoj problematici“.

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović je podsjetila da već 15 godina pri Domu zdravlja djeluje Služba palijativne njege u kojoj su ljekari imali mogućnost prepisivanja lijekova na bazi morfija za terminalno oboljele pacijente od karcinoma, koji su bili besplatni, ali je od 1. septembra ove godine dopisom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a obustavljeno prepisivanje ovih lijekova, uz obavijest ljekarima da je navedeni program istekao u ovoj godini.

"Ovakvom odlukom više od 400 pacijenata koji su terminalno oboljeli i trpe strašne bolove, prepušteni su sami sebi", kazala je Srna-Bajramović.

Naglasila je da jedino što mogu, uposleni u Službi palijativne njege, jeste propisati lijek na bazi morfija na bijeli recept, a to znači da ga pacijenti moraju platiti.

Kao primjer, navela je da jedna kutija flastera s morfijem, koji traju tri dana, košta 120 KM.