Najljepše želje
226

Sretnu Novu 2020. godinu želi vam vaš Klix.ba, neka svima donese više zdravlja i sreće

I. P.
Bosna i Hercegovina je u ponoć, zajedno sa ostatkom većeg dijela Evrope ušla u 2020. godinu. Treća decenija 21. vijeka samo sluti šta bi mogla biti, ali novih 366 kalendarskih dana možemo bar pokušati predvidjeti.

Ako se osvrnemo na godinu koju je obilježila još jedna politička stagnacija koja građanima nikada neće biti vraćena (a što je tema za neki drugi članak), teško da je prosječnom čitatelju lako pred sobom vidjeti ružičastu BiH. Ipak, probajmo.

Napomena čitateljima - bh. optimizam prerastao je u "ne tako loš pesimizam", stoga ne krivite novinarsku struku što i dobre mogućnosti predstavljamo kroz prizmu surove realnosti.

Imajte i u vidu, ukoliko se optimistične želje ne ostvare, samo će naivni biti iznenađeni.

Brzina rasta prosječne plate sugeriše da bismo ove godine na državnom nivou mogli vidjeti prelazak granice od 1.000 KM. Također, nadajmo se da brzina neće ostati ovakva do kraja decenije jer se onda 2030. ne možemo nadati rastu većem od 200 KM.

Nadajmo se i da ekonomski rast iz prošle godine ove 2020. može preći jedva dodirljivih i gotovo nevažnih tri posto. Ekonomski rast, optimistični budimo, mogao bi da obrnuto prati i pad nezaposlenosti koja prema anketama iznosi 15,7 posto, broj s kojim smo ušli u 2020. S druge strane, na biroima je prijavljeno nešto više od 400 hiljada osoba, pa smo i sa tim brojem ušli u Novu godinu. Na vama je kome ćete vjerovati.

Dočekajmo ovu godinu sa željom i da potrošačke cijene ne rastu više nego što su činile 2019. godine - svega 0,1 posto, a poželimo i mladim parovima da bankarske kamate nastave trend pada.

Neće svi dizati kredite, bar ne ovdje. U deceniji iza nas ostali smo bez 200.000 radno sposobnih građana. Bilo bi dobro da u 2020. godini započnemo trend odlazaka koji neće oboriti taj rekord. Sve što je potrebno jeste da našu zemlju napusti samo 19.999 osoba godišnje.

Ovi što budu odlazili bar će na putu prema Savi vidjeti nove ceste. Tako ćemo ove godine dočekati kraj radova na autoputu kod Zenice. Uredu, kraj radova na jednom dijelu autoputa kod Zenice. Zato će ih samo gledati, a ne voziti se njima jer će biti beskorisne do 2022.

Hercegovci bolje da krenu putem juga, brže će doći na granicu, jer će ih na M17 dočekati radovi na tunelu Crnaja koji će stvoriti scenarij kao onaj na Vranduku. Također, autoput kod Počitelja će biti gotov, ali ne u potpunosti jer se kasni sa mostom.

Pojedine događaje jednostavno je pretpostaviti. Rast će broj putnika na najvećem aerodromu u državi, rast će broj turista koji će obići našu lijepu zemlju, rast će sakupljeni entitetski i državni porezi. Suprotno tome, i ove godine padat će natalitet, padat će broj sarajevskih zimskih dana bez smoga.

Držimo fige ubrzanju spomenutih pozitivnih procesa i usporavanju negativnih jer zaboravismo najvažniju činjenicu koja će utjecati na živote nas koji ostajemo - izborna je godina.

Želimo vam zato, bez obzira što će se birati lokalna vlast, da ovogodišnji ANP bude manje problematičan, da novo Vijeće ministara radi duplo brže (preventivno radi mogućih blokada), da se Predsjedništvo sastaje redovno, da se ne blamiramo u Briselu i da konačno vidimo izbore u Mostaru.

Svim čitateljima portala Klix.ba želimo veće plate i bolje poslove, pametnije odlučivanje na izborima i više ljubavi za vas i drugima od vas. I ne budite naivni.