Ljubav je smisao života
8

Sretno Valentinovo, zaljubljeni

Klix.ba
"Ljubav je život... Ako propustite ljubav, propustili ste život", kazao je Leo Buscaglia, motivacioni govornik poznat i kao Dr. Love. Na današnji dan ljudi širom svijeta veličaju ljubav, iskazuju osjećanja i razmjenjuju poklone. Valentinovo, 14. februar, smatra se najromantičnijim danom u godini. Međutim, ima i onih koji ne uživaju u ovom danu, već smatraju da je produkt potrošačkog društva.

Zaljubljeni parovi širom svijeta trude se na Valentinovo partneru posvetiti još više pažnje nego inače, pokazati svoje osjećaje i iznenaditi ih romantičnom gestom.

Prodavači, naravno, trljaju ruke. Na svakom koraku je moguće pronaći cvijeće, igračke u obliku srca, plišane medvjediće, crvene balone i brojne druge poklone u duhu Valentinova. Na listi "šta pokloniti za Valentinovo" sve češće su i poklon-bonovi, seksi donje rublje, CD sa zajedničkim pjesmama ili fotoalbum, nakit, kozmetički preparati... A, parovi odlaze i na romantične večere ili putovanja.

Na ovaj dan bude i mnogo zaruka i vjenčanja širom svijeta.

Ipak, oni koji Valentinovo posmatraju kao komercijalni praznik partneru daruju još veći dokaz ljubavi, zagrljajem i nježnim riječima, pisanjem ljubavnih stihova i odvajanjem vremena kako bi što duže s partnerom uživali u razgovoru, šetnji, romantici...

Dan zaljubljenih obilježava se u brojnim kulturama. Postoje mnoga predanja o historiji praznika, ali njačešće se spominje priča o svećeniku Valentinu iz Rima koji se usprotivio vladaru Klaudiju II.

Prema predanju, vladar je vojnicima zabranio ženidbu kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće s porodicom te potakao volju za odlaskom u rat. Svi svećenicu su poštovali odluku, osim Valentina, koji se oglušio o vladarevu naredbu i potajno sklapao brakove među zaljubljenima.

Nakon što je otkriven, uhapšen je i bačen u tamnicu, a 14. februara su mu odrubili glavu. Nakon smrti proglašen je svecem, a Valentinovo se počelo slaviti u 19. stoljeću.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski, poslao ju je svojoj supruzi dok je bio u zarobljeništvu u Engleskoj. Zaljubljeni su na početku jedni drugima slali pisma, čestitke, cvijeće, bombonjere, a osamdesetih godina prošlog stoljeća draguljari su vidjeli svoju priliku za zaradu i počeli promovisati darivanje skupog nakita.

Inače, simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi - Kupid. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svim zaljubljenima želimo sretno Valentinovo, da ovaj dan provedu uživajući u ljubavi i lijepim trenucima, a onima koji nisu zaljubljeni da što prije nađu svoju srodnu dušu i otkriju istinsku ljubav.