|

Sretna Nova 1432. godina

Sretna Nova 1432. godina
0
S
Sarajevo-x.com
6.12.2010. u 16:05
0
komentara
0

dijeljenja
1/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
2/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
3/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
4/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
5/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
6/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
7/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
8/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Muslimani danas obilježavaju dolazak Nove hidžretske godine. Dolaskom akšama nastupa 1. muharrem 1432. hidžretske godine, a prvi dan Nove hidžretske godine je sutra. Tim povodom Islamska zajednica u BiH organizira prigodan program.
Program je izveden u Gazi Husrev begovoj džamiji poslije ikindije namaza. Program je izveo Hor Gazi Husrev begove medrese, a vaz o Hidžri kazivao je muderris Rešid ef. Bilalić. Centralna svečanost "Da nas Allah spasi" povodom Nove hidžretske godine biće održana večeras u 18:20 sati u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili, a u 20 sati će na platou ispred džamije biti upriličen vatromet.

"Hidžra muslimana iz Mekke u Medinu označila je novo doba u povijesti čovječanstva. Hidžra je promijenila svijet za sva vremena i za sve generacije, jer je pokazala da postoje ljudi koji su spremni da svoje lične interese žrtvuju u korist općeg dobra čovječanstva. Oni su vrijeme blagosiljali, nisu ga proklinjali; oni su gubitak pretvorili u dobitak; oni su iz nevjere ulazili u vjeru; oni su umjesto nepoštenog prihvatili pošteni rad; oni su umjesto laži istinu veličali; oni su umjesto nasilja toleranciju naučavali", poručio je povodom Nove hidžretske godine reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.