ICTY
0

Sretenu Lukiću odobreno da posjeti bolesnog oca

FENA
ICTY
ICTY
Apelaciono vijeće Haškog tribunala odobrilo je u srijedu generalu policije u penziji i bivšem načelniku Resora javne bezbjednosti Srbije Sretenu Lukiću da u Beogradu posjeti svog teško oboljelog oca.

U obrazloženju, apelaciono vijeće navodi da su ispunjeni svi uslovi za odobravanje puštanja na privremenu slobodu, počevši od 15. jula, osuđenog Lukića, iz humanitarnih razloga i iz saosjećanja, navodi se u saopćenju Tribunala dostavljenom medijima, prenosi Tanjug.

Ovakva odluka se donosi kada je neko iz najbliže porodice optuženika ili osuđenika veoma teško bolestan i kada postoji velika vjerovatnoća da se neće oporaviti.

Lukiću je odobreno šest dana, uključujući i put, da provede u Beogradu kako bi mogao da posjeti oca koji je iz Užica prebačen u Klinički centar, a u pritvor Tribunala u Scheweningenu treba da se vrati najkasnije do 22. jula.

Vlasti Srbije su dale tražene garancije da će ispuniti uslove koje postavlja Tribunal za optuženike ili osuđenike puštene na privremenu slobodu, između ostalog, da se osigura 24-satni nadzor i da se spriječi kontakt sa žrtvama ili mogućim svjedocima.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Lukića oktobra 2003. godine za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. godine.

Od aprila 2005 . godine on se nalazi u pritvoru Tribunala koji ga je 26. februara 2009. godine osudio na 22 godine zatvora.