{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sretan 8. mart, Međunarodni dan žena

S
8.3.2007. u 09:31
0
0
Sretan 8. mart, Međunarodni dan žena
0
Sretan 8. mart, Međunarodni dan žena
Povodom 8. marta, međunarodnog dana žena, redakcija Sarajevo-x.com portala svim svojim posjetiteljkama želi sretan praznik.
Godine 1910. na prijedlog Klare Cetkin na međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu 8. mart je prihvaćen kao dan borbene solidarnosti žena. Od tada se u mnogim zemljama ovaj dan slavi kao Dan žena.

Proteklih desetljeća, žene su značajno napredovale u uspostavljanju ravnopravnosti s muškarcima. Povećao se broj obrazovanih žena, poraslo je i plaćeno zapošljavanje žena. Sve su češći zakoni koji garantuju ravnopravne mogućnosti ženama i poštuje njihova ljudska prava.

Međutim, još uvijek je mnogo zemalja u svijetu gdje se žene se ne mogu pohvaliti da na svim poljima imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci. Žene još uvijek čine većinu od 1.3 milijarde siromašnih u svijetu, tri četvrtine žena iznad 25 godina u Aziji i Africi je nepismeno, u prosjeku, žene zarađuju 30-40 posto manje od muškaraca za isti posao. Gotovo svugdje žene su i dalje većina žrtava nasilja. U nekim zemljama žene i dalje nemaju pravo izlaska na izbore, pravo da rade i zarađuju. Još uvijek ih tretiraju kao svojinu.

Za 8. mart žene širom svijeta mirno izlaze na ulice i traže svoja prava. Tako će biti danas i u Sarajevu. Aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava organizirat će danas u Sarajevu osmomartovski mimohod „Marš po svoja prava!“.

Ukoliko niste sigurni šta kupiti dragim ženama za 8. mart, možete pokazati svoju humanost i otići u prodajni centar Mercator gdje nevladina organizacija altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima "Svjetlo" Sarajevo predstavlja prodajnu izložbu unikatnih radova mladih s umanjenim sposobnostima, članova radionice "Art Line" NVO altruista "Svjetlo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: