BiH
0

Sretan 8. mart, Međunarodni dan žena

Sarajevo-x.com
Povodom 8. marta, međunarodnog dana žena, redakcija Sarajevo-x.com portala svim svojim posjetiteljkama želi sretan praznik.

Godine 1910. na prijedlog Klare Cetkin na međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu 8. mart je prihvaćen kao dan borbene solidarnosti žena. Od tada se u mnogim zemljama ovaj dan slavi kao Dan žena.

Proteklih desetljeća, žene su značajno napredovale u uspostavljanju ravnopravnosti s muškarcima. Povećao se broj obrazovanih žena, poraslo je i plaćeno zapošljavanje žena. Sve su češći zakoni koji garantuju ravnopravne mogućnosti ženama i poštuje njihova ljudska prava.

Međutim, još uvijek je mnogo zemalja u svijetu gdje se žene se ne mogu pohvaliti da na svim poljima imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci. Žene još uvijek čine većinu od 1.3 milijarde siromašnih u svijetu, tri četvrtine žena iznad 25 godina u Aziji i Africi je nepismeno, u prosjeku, žene zarađuju 30-40 posto manje od muškaraca za isti posao. Gotovo svugdje žene su i dalje većina žrtava nasilja. U nekim zemljama žene i dalje nemaju pravo izlaska na izbore, pravo da rade i zarađuju. Još uvijek ih tretiraju kao svojinu.

Za 8. mart žene širom svijeta mirno izlaze na ulice i traže svoja prava. Tako će biti danas i u Sarajevu. Aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava organizirat će danas u Sarajevu osmomartovski mimohod „Marš po svoja prava!“.

Ukoliko niste sigurni šta kupiti dragim ženama za 8. mart, možete pokazati svoju humanost i otići u prodajni centar Mercator gdje nevladina organizacija altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima "Svjetlo" Sarajevo predstavlja prodajnu izložbu unikatnih radova mladih s umanjenim sposobnostima, članova radionice "Art Line" NVO altruista "Svjetlo".