Stolac
308

Sredstvom za deratizaciju otrovani vlasnički psi i druge životinje

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Deratizacija koja je u Općini Stolac vršena prva tri dana ovog mjeseca na neki način je usmrtila i desetine pasa i drugih životinja. Više građana Stoca javljalo nam se posljednjih dana, šaljući fotografije i apelirajući da se nešto uradi, ali iz općine nisu dobili nikakav odgovor.

Nedim Bečević ostao je bez svog psa haskija Aresa, našao ga je ujutro otrovanog, a takvu sudbinu doživjelo je i dosta drugih pasa, kako vlasničkih, tako i onih koji su bez vlasnika.

"Našao sam psa otrovanog u parku, blizu svog stana, odveo sam ga veterinaru koji je utvrdio trovanje. Tog dana sam otišao u policiju da podnesem prijavu zbog tog trovanja, ali su mi tamo kazali da nema potrebe, jer su već podnesene dvije ili tri prijave", priča nam Bečević.

Bečević tvrdi da je firma koja je radila deratizaciju podijelila otrov i određenim osobama koje su ga na prikladnim mamcima bacale po gradskom parku s ciljem ubijanja pasa. Osim pasa nastradale su i brojne druge životinje.

"Sredstvo za deratizaciju ne bi moglo tako brzo nauditi psima, znamo provjereno da je dijeljen i otrov, znamo i ko je to radio, a to zna i policija", kazao nam je na kraju Nedim Bečević.

O trovanju životinja u Stocu nastojali smo se informisati i u općini, ali niko od onih koji su se javljali na naše pozive nije bio u stanju da nešto prokomentariše.

Mnogi građani koji su nas kontaktirali zabrinuti su i zbog vlastite djece koja se igraju u parku, jedinom u Stocu. Kažu nam da je srećom izbjegnuta velika tragedija.

Kako god bilo, trovanje životinja i bacanje otrova krivično je djelo i za to bi neko morao odgovarati.