Donacija Green Peacea
0

Sredstva za Nacionalni park Una

FENA
Predstavnici njemačke organizacije Green Peacea, koji su u proteklom periodu sudjelovali u deminiranju starog grada Podzvizd, kod Velike Kladuše, donirat će sredstva i za razminiranje Nacionalnog parka Una.

Dogovor o tome postignut je danas kod premijera USK-a Šemsudina Dedića, kojem su, uz aktiviste njemačke organizacije, prisustvovali i predstavnici Regionalnog centra za razminiranje.

Predstavnici njemačkog Green Peacea do sada su u našoj zemlji finansirali razminiranje Debelog Brda kod Sarajeva, minskih polja kod Doboja, Starog grada Podzvizd, a u naredne dvije godine aktivno će se uključiti u razminiranje 500 kvadratnih kilometara Nacionalnog parka Una.

Većinu miniranih lokacija stručnjaci Regionalnog centra za deminiranje već su markirali. Deminiranje prostora Nacionalnog parka u naredne dvije godine bit će im prioritet.

Kantonalna vlada uskoro će donijeti strategiju razminiranja Unsko-sanskog kantona 2009.-2019. godina, kojom je predviđeno da cijelo područje kantona za deset godina bude bez mina. Dokument će, kako ističe premijer Dedić, omogućiti da se u proces razminiranja, osim sredstava donatora, uključi i kantonalni budžet.

Na prijedlog premijera, dio Nacionalnog parka, koji će biti razminiran zahvaljujući sredstvima njemačkih humanitaraca, u znak zahvalnosti trebao bi dobiti ime po Green Peaceu.

Predstavnici ove organizacije danas su zajedno s domaćinima posjetili najatraktivnije lokacije u Nacionalnom parku, koje će, nakon razminiranja, biti dostupne turistima iz zemlje i inozemstva.