{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srednjovjekovni grad Visoki nije ugrožen arheološkim iskopavanjima na brdu Visočica

F
2.6.2006. u 14:56
0
3
Srednjovjekovni grad Visoki nije ugrožen arheološkim iskopavanjima na brdu Visočica
0
Srednjovjekovni grad Visoki nije ugrožen arheološkim iskopavanjima na brdu Visočica
Komisija za konstataciju stanja na lokalitetu srednjovjekovnog grada Visoki na čelu sa kustosicom Zemaljskog muzeja Zilkom Kujundžić – Vejzagić, boravila je jučer na ovom lokalitetu. Nakon pregledanja terena višečlana komisija u čijem sastavu su bili znanstvenici iz više oblasti, konstatovano je da arheološka iskopavanja na stranama brda Visočica ne ugrožavaju zaštičeno područje ostataka srednjovjekovnog grada.
Iako su novinari željeli saznati mišljenje kustosice i njenih kolega o arheološkim iskopavanjima u cilju potvrđivanja hipoteze Semira Osmanagića da se ovdje nalazi piramida, ostali su uskraćeni za to.

Naime, uz neformalnu izjavu da predstavnici Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca ne izvode radove na lokalitetu srednjovjekovnog grada, niti da bilo ko to smije raditi, Vejzagićeva nije bila voljna davati šire izjave dok komisija ne sačini zvaničnu informaciju o stanju ovog lokaliteta.

Zilka Kujundžić – Vejzagić postala je prepoznatljiva u bh javnosti po svojim izjavama u kojima negira hipotezu istraživača Semira Osmanagića da se u visočkoj dolini krije više piramida.

Prilikom današnjeg posjeta Visokom i Visočici, predstavnici komisije nisu željeli pogledati nikakve nalaze niti ikopine na licu mjesta, za koje Semir Osmanagić tvrdi da su ostaci piramide.
Vejzagićeva nije željela primiti niti posljednju knjigu nezavisnog istraživača Semira Osmanagića ”Dolina bosanskih piramida” koju su joj članovi fondacije ljubazno ponudili na poklon!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: