Poruke mladih
35

Srednjoškolci u USK: Mi smo snaga koju treba iskoristiti, ne problem koji treba rješavati

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Simboličnim defileima i prigodnim aktivnostima u svim općinama Unsko-sanskog kantona danas je obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca.

Organizator aktivnosti je Mreža vijeća učenika USK, a vlastima na svim nivoima upućene su poruke da se posvete problemima mladih i iskoriste njihove kapacitete.

Program je započeo u 11 sati defileima kroz gradove, a srednjoškolci su nosili natpise poput "Najbolji nogometaš", "Najbolji matematičar", "Najbolji ekonomista" i slično, kao i dva velika platna. Jedno platno je imalo karakterističan natpis za svaki grad, a drugo je imalo upečatljivu univerzalnu poruku za sve, koja glasi: "Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?".

Na taj način srednjoškolci su pokušali ukazati na svjesnost svih problema koje vlast i nadređeni trebaju riješiti u domenu problematike mladih ljudi.

Centralna manifestacija je održana na gradskim trgovima ili, usljed loših vremenskih uvjeta, u većim zatvorenim prostorima, poput gradskih galerija, školskih dvorana, kina i slično. Program se sastojao od čitanja govora o Danu srednjoškolaca i motivacionih govora mladih i spješnih ljudi, te njihov put do uspjeha. Drugi dio programa je bio zabavnog karaktera i bogatog sadržaja, završen je pisanjem motivacionih poruka na "univerzalno" platno.

"Glavni cilj obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca je upoznavanje javnosti sa kapacitetom, snagom i značajem srednjoškolaca, te posebno akcentovanje njihove ujedinjenosti i djelovanja zajedničkim snagama, stoga ne smijemo zaboravljati da su srednjoškolci pokretačka snaga i izvor koji država treba iskoristiti, a ne problem koji treba rješavati", kazala je Lejla Habibović, članica Mreže vijeća učenika USK.

Inače, Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u znak sjećanja na poginule studente koji su u Pragu 17. novembra 1939. godine mirno protestvovali protiv nacističke okupacije i zatvaranja obrazovnih institucija, te potom streljani bez prethodnog suđenja.