Aktivizam na djelu
2.1k

Srednjoškolci u centru Sarajeva upalili svjetla i poručili: Dosta nam je mraka

A. P.
Postoji datum koji ujedinjuje sve srednjoškolce širom svijeta. Taj datum je 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja srednjoškolskog aktivizma.

Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine već duži niz godina sa svojim srednjoškolcima obilježava njihov datum, na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. godine strijeljani bez suđenja.

Kao i srednjoškolci iz čitave Evrope, sarajevski učenici su pronašli prikladan način obilježavanja njihovog datuma.

Osmišljenim programom srednjoškolci su željeli ukazati na probleme koji se vezuju za mlade u Bosni i Hercegovini. Aktivnost je realizovana u nedjelju, 17.11. sa početkom u 18:00 sati okupljanjem učenika ispred Katedrale Srca Isusova.

Mirna šetnja je krenula od mjesta okupljanja do BBI centra, gdje su srednjoškolci poslali snažnu poruku. Tokom šetnje visoko su držali svoja svjetla. Sama poruka koju su poslali jeste da im je dosta mraka i da ne žele više čekati čekati.

"Nadam se da će svaka naredna godina biti bolja i ispunjenija dobrom atmosferom i entuzijazmom i da ćemo napokon prenijeti našu poruku širim masama", istakao je Vedat Selimović, predsjednik mreVUK KS.

Nejla Pljakić, potpredsjednica i glasnogovornica mreVUK KS je kazala da je ovo aktivnost kojom srednjoškolci žele pokazati šta sve mogu zajedno.

"Svijet i ova zemlja ostaju nama, a mi imamo želju da promijenimo ono što se promijeniti može i da osvijetlimo našu budućnost. Zaista sam ponosna na svakog srednjoškolca koji je danas došao i podržao ovako bitnu stvar. Jedina stvar koju želim poručiti jeste da je ovo samo naš početak i da na ovome nećemo stati", zaključila je Pljakić.