Kolijevke
919

Srednjoškolci kod Goražda čiste i uređuju mezarje u znak zahvalnosti onima koji su dali živote u ratu

Piše: E. A.
Učenici Srednje tehničke škole "Hasib Hadžović“ iz Goražda danima uređuju i čiste šehidsko mezarje u Kolijevkama, vraćajući bjelinu nišanima. Kažu da to čine u znak zahvalnosti prema ljudima koji su položili živote za njihovu slobodu.

"Ideja je potekla od Vijeća učenika da za nekoliko dana očistimo područje mezarja. Mjesec je ramazan, treba urediti mezarja i nišanima vratiti bijelu boju, da ne bude crno kao što je bilo. Škola će slati određena odjeljena, nama je to svakako struka, ali smo i zadovoljni zbog ovog što činimo. To je najmanje što možemo", kazao je Mirnes Starhonić, učenik STŠ "Hasib Hadžović"

Ideju mladih podržalo je rukovodstvo škole, a saglasnost su dobili i od Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, kao i resornog kantonalnog ministarstva.

"Jedan školski čas učenici provedu ovdje, to je odlična ideja i mi smo je rado prihvatili. Do sada smo uspjeli urediti više od 50 mezara, vratili smo bjelinu ovim nišanima. Vatrogasci nam dostavljaju vodu, mi smo osigurali logistiku i mislim da ćemo do petka urediti kompletno mezarje", ističe Rifet Bečić, direktor škole.

Na uređenju mezarja radili su učenici mašinske struke, a već narednih dana pridružit će im se i učenici saobraćajne i građevinske struke.