Online sedmica
32

Srednjoškolci iz Gimnazije Obala nastavu prate putem interneta

FENA
On-line sedmica naziv je projekta koji je danas počeo sa primjenom u Gimnaziji Obala, a podrazumijeva da učenici svih razreda nastavu prate putem interneta i od kuće u periodu od 30. oktobra do 3. novembra.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo usvajanjem novog Zakona o srednjem obrazovanju dalo je mogućnost svim srednjim školama u Kantonu Sarajevo da prvu sedmicu u mjesecu novembru nastavu realiziraju on-line.

"Pripremljeni su materijali za 754 online nastavna časa, koji se učenicima otvaraju sukcesivno, jedan iza drugog. Nastavnici su u školama i u sistemu redovno provjeravaju zadatake koje učenici izrade te će ih na osnovu tačnosti i preciznosti vrednovati. Svi učenici imaju svoje profile i šifre kojima pristupaju preko platforme u virtualne učionice", objasnio je online nastavu u Gimnaziji Obala direktor Benjamin Hedžić.

Kazao je da se na taj način otvaraju perspektive u obrazovanju kao i da je novi način predavanja interesantan učenicima, saopćeno je iz Press službe KS.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović kazao je da se on-line nastava trenutno realizira eksperimentalno u onim školama koje su izrazile spremnost za tu inovaciju.

Kazao je da se prednosti takvog vida nastave, između ostalog, ogledaju i u tome da će se moći izvoditi u slučajevima elementarnih nepogoda i drugim situacijama kada nije moguć dolazak učenika u škole.

Osim toga, učenike bi trebao motivirati da i od kuće više rade i na on-line način savladavaju nastavne sadržaje.