{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srednjoškolci i studenti organizovali mirnu šetnju Sarajevom: Slobodno obrazovanje nije stranačko

17.11.2017. u 19:07
43
10
Srednjoškolci i studenti organizovali mirnu šetnju Sarajevom: Slobodno obrazovanje nije stranačko
43
Sarajevski studenti i srednjoškolci organizovali su danas mirnu šetnju od Tržnice do BBI centra u Sarajevu kako bi obilježili Međunarodni studenata i srednjoškolaca. Studenti su šetnju planirali završiti ispred Parlamenta BiH, ali im nije data dozvola zbog održavanja međunarodne konferencije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nosili su transparente na kojim su istakli glavne probleme u obrazovanju, pa postavljaju pitanje "Koliko košta znanje?" i poručuju da "Slobodno obrazovanje nije stranačko" i "Moja škola, moja prava".

Također, na Ajfelov most su okačili panoe s porukama za političare koji donose odluke u sektoru obrazovanja.

Nakon šetnje, u prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održali su panel diskusiju o temo "Segregacije i diskriminacije u obrazovanju", u okviru koje su govorili mladi ljudi koji su doživjeli ovu vrstu nepravde.

Projekat u okviru kojeg se realiziraju ove aktivnosti pod nazivom "Tri dana kritike" organizira Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH, s ciljem podizanja svijesti o problemima i pravima srednjoškolaca i studenata.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: