{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srednjoškolci i studenti organizovali mirnu šetnju Sarajevom: Slobodno obrazovanje nije stranačko

17.11.2017. u 19:07
43
10
Srednjoškolci i studenti organizovali mirnu šetnju Sarajevom: Slobodno obrazovanje nije stranačko
43
Sarajevski studenti i srednjoškolci organizovali su danas mirnu šetnju od Tržnice do BBI centra u Sarajevu kako bi obilježili Međunarodni studenata i srednjoškolaca. Studenti su šetnju planirali završiti ispred Parlamenta BiH, ali im nije data dozvola zbog održavanja međunarodne konferencije.
Nosili su transparente na kojim su istakli glavne probleme u obrazovanju, pa postavljaju pitanje "Koliko košta znanje?" i poručuju da "Slobodno obrazovanje nije stranačko" i "Moja škola, moja prava".

Također, na Ajfelov most su okačili panoe s porukama za političare koji donose odluke u sektoru obrazovanja.

Nakon šetnje, u prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održali su panel diskusiju o temo "Segregacije i diskriminacije u obrazovanju", u okviru koje su govorili mladi ljudi koji su doživjeli ovu vrstu nepravde.

Projekat u okviru kojeg se realiziraju ove aktivnosti pod nazivom "Tri dana kritike" organizira Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH, s ciljem podizanja svijesti o problemima i pravima srednjoškolaca i studenata.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: