Duga 100 km
2.1k

Srednjobosanski kanton dobiva biciklističku stazu od Busovače do Jajca

E. M.
Jajce nezaobilazni dio staze
Jajce nezaobilazni dio staze
Načelnici pet općina sa područja Srednjobosanskog kantona danas su potpisali sporazum o učešću u projektu "Staza stare pruge koji u narednih 18 mjeseci podržava razvoj turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca, a radi se o biciklističkoj stazi dugoj više od 100 kilometara.

Potpisivanjem današnjeg sporazuma finalizirana je finansijska konstrukcija projekta ukupne vrijednosti više od 260.000 eura za koji je Evropska unija izdvojila 195.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

Admir Hadžiemrić, načelnik Travnika, naglasio je da se prema strateškim dokumentima općine uvijek vodi računa o sufinanciranju projekata koji su u interesu za ovo područje.

Načelnici općina učesnica saglasni su da više od 100 kilometara revitaliziranog područja, koje će biti kako turistička tako i rekreacijska atrakcija, su sasvim sigurno jedan novi potencijal za razvoj cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline.

Već prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, utvrđivanje trasiranja GPS-om te obilazak kompletne staze.

Miroslav Matošević, projekt menadžer i direktora Turističke zajednice SBK, radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

"Projektom 'Staza stare pruge' će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta u okviru turizma na otvorenom, s ciljem obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture, kao i omasovljenja i produžavanja boravka turista u srednjoj Bosni", kazao je Matošević.

Projekt implementiraju Turistička zajednica SBK i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ).

Krajnji korisnici projekta su mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetnici, uključujući putničke/turističke agencije, smještajno-ugostiteljska poduzeća te sportske klubove i udruženja građana, a cilj je privlačenje i zadržavanije što većeg broja turista.

"Ovaj projekt je jedan je od 34 razvojna projekta koji se realizuju pod okriljem Evropske unije, a koji jačaju privatni sektor u BiH", kazala je Maja Kišić, direktorica REZ Agencije.