Tražena zanimanja
85

Srednja škola za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu odsad će moći obrazovati i odrasle

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Srednja škola za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu dobila je dozvolu za vršenje djelatnosti obrazovanja odraslih. Skupština KS je jednoglasno donijela odluku koja bi trebala pomoći odraslima da se prekvalifikuju i obrazuju te brže pronađu posao u industrijskoj grani koja cvjeta.

Ova srednja škola vršit će obrazovanje odraslih za zanimanja: tehničar za obradu drveta, stolar, tapetar, cvjećar, šumski radnik, radnik za održavanje zelenih površina i rendžer.

"Trenutno je na tržištu rada koje se odnosi na šumarsku i drvoprerađivačku struku mali broj onih koji su osposobljeni za rad na ovim poslovima. Završetkom ovih programa osposobljavanja polaznicima bi bile povećane šanse za dobijanje posla u šumarskim, ekološkim, hortikulturalnim i drvoprerađivačkim firmama na poslovima predviđenim ovim programima osposobljavanja. Ovim bi se postigla njihova ekonomska samostalnost i konkurentnost na tržištu rada i brže zapošljavanje", navodi se u elaboratu.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović kazao je kako proširenje djelatnosti ne iziskuje dodatne troškove.

Finansijska sredstva potrebna za ispunjenje uslova za realizaciju programa obrazovanja odraslih će biti osigurana iz javnih prihoda, sredstava poslodavaca, sredstava polaznika programa osposobljavanja i službe za zapošljavanje i donacije.