BiH
357

Srednja prometna škola Mostar: Žao nam je ako je izjava našeg učenika uvrijedila nekoga

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće učenika Srednje prometne škole Mostar danas je održalo sjednicu na kojoj se razgovaralo o serijalu "Perspektiva" Radija Slobodne Evrope, a koji je, zbog izjava pojedinih učesnika, izazvao buru reakcija.

Vijeće se u saopćenju za javnost ograđuje od pojedinih izjava radi kojih se neko mogao osjetiti uvrijeđenim.

''Žao nam je ako je izjava bilo kojeg našeg učenika uvrijedila bilo koga. Nadamo se da će naša reakcija utjecati da se napetosti smire, a naša nastojanja pomoći da zajedno gradimo pozitivnu viziju budućnosti mladih'', navodi se u saopćenju koje prenosi Bljesak.info.

Vijeće navodi da je u serijalu učestvovalo dvadeset učenika Srednje prometne škole, a njihov zadatak je bio da ponude odgovore na različita pitanja o nacionalnosti, nacionalizmu, mješovitim brakovima, prošlosti i nasljeđu rata, podijeljenosti grada, obrazovnom sistemu i organiziranim druženjima (inicijativa za promjene).

"Od svih izjava naših učenika, izdvojene su pojedine koje su dodatno podigle tenzije na pojedinim portalima i društvenim mrežama", navedeno je u saopćenju.

Učenici ističu kako, u većini slučajeva maloljetni, nisu bili dovoljno upoznati s temom filma te provokativnim pitanjima i potpitanjima koja su im postavljali.

"Zbog toga su odgovori u izjavama nekih učenika bili rezultat vješte novinarske manipulacije, a sigurno ne roditeljskog odgoja i obrazovnih sadržaja koji nam se u školi posreduju", navodi se u saopćenju.