{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sredinom juna počinje rekonstrukcija Južne longitudinale u Sarajevu

3.6.2013. u 13:35
0
6
Sredinom juna počinje rekonstrukcija Južne longitudinale u Sarajevu
0
Sredinom juna počinje rekonstrukcija Južne longitudinale u Sarajevu
U okviru realizacije projekta "Izgradnja gradskih saobraćajnica", danas je u Kantonu Sarajevo potpisan ugovor o prvoj fazi izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnice "Južna longitudinala" koja se proteže od Mosta Suade i Olge na Vrbanji preko Hrasnog i Aneksa do zgrade Suda Bosne i Hercegovine.
Ugovorenim radovima će biti obuhvaćena dionica od mosta do ulice Derviša Numića, odnosno do skretanja za Vraca, u dužini od oko 900 metara. Vrijednost radova je 4.498.246,72 KM a finansirat će se iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a). Kako je najavljeno, počet će sredinom ovog mjeseca dok je, prema ugovoru, rok za završetak radova 12 mjeseci.

Ugovor je potpisao direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj sa Hasanom Pekušićem, direktorom firme "HP Investing" d.o.o. Mostar koja će izvoditi radove. Potpisivanju su prisustvovali premijer KS Suad Zeljković, ministri saobraćaja i finansija u Vladi KS Jusuf Bubica i Muhamed Kozadra, te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Prema riječima direktora Zolja, radovi na ugovorenom dijelu saobraćajnice podrazumijevaju njeno proširenje za dvije nove saobraćajne trake, tako da će u konačnici biti izgrađene četiri saobraćajne trake, po dvije za svaki smjer kretanja širine 3,25 metara. Radit će se i dvije pješačke staze široke po tri metra, te dvije biciklističke staze široke po metar i po.

"Radovi se neće odnositi samo na proširenje ceste. Radit će se i izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže ispod kolovoza. Postavljat će se i novi kontaktni stubovi za trolejbusku mrežu, te izmijeniti kompletna kontaktna mreža, što će i uslovljavati dužinu trajanja radova", dodao je Zolj.

Premijer Suad Zeljković je kazao da je riječ je o nastavku realizacije kapitalnog projekta koji je Kanton Sarajevo započeo s ciljem uređenja gradskih saobraćajnica, a koji je predviđen Strategijom razvoja Kantona do 2015.godine, kao i sa Dokumentom okvirnog budžeta KS. Kako je naveo, kompletan projekt će se odvijati u više faza, te bi već naredne godine trebala uslijediti i druga faza izgradnje i rekonstrukcije ove gradske saobraćajnice od skretanja za Vrace prema Željinom stadionu.

Ministar Bubica istakao je da tokom izvođenja radova neće biti potpune obustave saobraćaja, sve do onog trenutka kada bude neophodno postavljanje završnog sloja asfalta kada će saobraćaj biti preusmjeravan na alternativne pravce.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je izrazio nadu da će se okončanjem radova na ovoj dionici saobraćajnice ubrzati tranzitni saobraćaj na području općine Novo Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: