Sud BiH
0

Srećko Glibić i Tomislav Martinović izjasnili se da nisu krivi

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH optuženi Srećko Glibić i Tomislav Martinović su se izjasnili da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja.

Prema navodima iz optužnice, Martinović je u svojstvu ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) od 15. augusta 2003. do aprila 2006. potpisao s njemu poznatom osobom ugovore o zakupu poslovnog prostora, restorana za pružanje ugostiteljskih usluga i preuzimanju uposlenika.

Optuženi Martinović, navodno, nije proveo odgovarajući postupak javnog nadmetanja kako nalažu uredbe o nabavci robe i pružanju usluga.

Nadalje se navodi da osoba zadužena za vođenje restorana prema uposlenicima nije primjenjivala ugovorne obaveze (nisu bili primljeni u radni odnos) te nije isplaćivala plaće i doprinose u iznosu od 182.635,21 KM, čime je stečena nezakonita dobit i nanesena šteta budžetu HNK-a.

Optuženi Martinović, navodno, nije poduzeo mjere da bi obaveze iz navedenog ugovora bile ispoštovane čime bi se spriječilo nanošenje štete budžetu HNK-a.

Optuženi Glibić je prema navodima iz optužnice, u svojstvu komesara policije MUP-a HNK-a od 1. januara 2003. do 10. septembra 2006. propustio pokrenuti postupak prestanka radnog odnosa za 171 uposlenika koji su bili tehnološki višak u MUP-u HNK-a, premda su ta radna mjesta bila ukinuta Pravilnikom MUP-a HNK-a od 17. decembra 2002.

Iznos isplaćenih plaća i doprinosa tim osobama iznosi 5.050.202,42 KM, što predstavlja i ukupan iznos štete budžetu HNK-a, saopćeno je iz Suda BiH.