{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srebrenicu ne treba zloupotrijebiti za osporavanje RS-a"

F
FENA
3.10.2008. u 17:27
0
0
"Srebrenicu ne treba zloupotrijebiti za osporavanje RS-a"
0
"Srebrenicu ne treba zloupotrijebiti za osporavanje RS-a"
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović upozorio je "na protivpravne pokušaje" da ratni događaji u Srebrenici "budu zloupotrijebljeni kao osnova za osporavanje postojanja RS-a, koja je konstituisana legalnim i legitimnim odlukama njenih institucija, na osnovama domaćeg i međunarodnog prava".
Tokom razgovara s učesnicima međunarodnog simpozija o Srebrenici, koji će biti održan u Banjoj Luci 4. oktobra, Kuzmanović je, kako je navedeno u saopćenju iz njegovog kabineta, podržao nastojanja da na osnovu relevantnih činjenica bude utvrđena puna istina o događajima u Srebrenici, ne negirajući počinjene zločine i naglasio da svi odgovorni za zločine, bez obzira na to o kome se radi, moraju da budu procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Simpozij će biti organiziran pod pokroviteljstvom nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“, sa sjedištem u Holandiji, a na skupu će učestvovati ugledni svjetski naučnici iz različitih oblasti.

Organizatori simpozija upoznali su predsjednika RS-a o ciljevima ovog skupa i kriterijima njegovog održavanja koji podrazumijevaju da se istina mora u potpunosti i objektivno utvrditi zbog iskrenog procesa pomirenja.

Predstavnici udruženja "Istorijski projekat Srebrenica" naglasili su da je "njihova namjera stvaranje sveobuhvatne i kontekstualne, a ne selektivne, evidencije nasilja između zajednica u oblasti Srebrenice od 1992. do 1995. godine".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: