BiH
0

Srebreničke majke šokirane izjavom Rafija Gregorijana

FENA
Udruženje "Srebreničke majke" oglasilo se danas saopćenjem za javnost "u povodu optužbi koje je majkama Srebrenice javno uputio viši zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan".

"Šokirane smo izjavom Rafija Gregorijana, kojom je namjeru nas majki da u Kravici posjetimo mjesto na kojem je prije 13 godina ubijeno oko 1.500 srebreničkih sinova nazvao manipulacijom, te zatražio da se ispita naša dobronamjernost, jer nismo od posjete odustale kako su to u zadnji čas od nas zatražili egzekutori iz Kravice", navodi se u reagiranju Srebreničkih majki.

Iz Udruženja podsjećaju da je posjeta Kravici bila dio programa obilježavanja 13. godišnjice genocida u Srebrenici i da je mnogo prije nego što je trebala uslijediti posjeta bila uredno najavljena, te da je niko od predstavnika institucija RS-a dotad nije osporavao, kao ni OHR.

U saopćenju se, istovremeno, izražava ogorčenost "zbog Gregorijanovog pokušaja da birokratskom komunikacijom određuje pravo majki Srebrenice da posjete mjesto egzekucije njihove djece".

"Želite li vi srebreničkim majkama određivati kad će i gdje plakati za svojim sinovima, koliko puta ih se u godini imaju pravo sjećati i na koji način će ih se sjećati? Je li to vaša namjera da nas natjerate da pored stratišta naše djece, a kakvo je ono u Kravici, prolazimo pognute glave kako ne bi uvrijedile njihove egzekutore", pitaju se majke Srebrenice.