BiH
0

Srebreničke majke: Del Ponte radila na spašavanju zvanične Srbije od odgovornosti za zločine

FENA
Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" saopćilo je danas kako je poniženje koje su žrtve doživjele presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu kulminiralo informacijom da je haška tužiteljica Karla del Ponte prikrila dokaze o direktnoj umiješanosti Srbije u zločine počinjene u BiH u proteklom ratu.

-Sramni sporazum koji je tužiteljica del Ponte potpisala sa srpskom vladom u Beogradu, garantirajući im da će čuvati tajnost dokumenata koje je dobila, samo je potvrdilo naša druga saznanja da je svih ovih godina, uglavnom, radila na spašavanju zvanične Srbije od odgovornosti za zločine koje je počinila nad Bošnjacima, posebno nad Srebreničanima, kaže se u saopćenju ovog pokreta.

Ocjenjuje se da je za svog mandata Del Ponte jedino na sud dovela vojni vrh Armije BiH, dok se vojni vrh Beograda i RS-a, koji je dirigovao zločinima godinama zaklanjaju za njene posjete Beogradu i priče o tome daje Beograd 'obećao njihovo hvatanje'.

-Cinizam i obmane Karle del Ponte, koja je umjesto da na sud dovede glavne krivce za smrt naše djece, skoro mjesečno dolazila u Beograd kako bi nam poručila da zločinci samo što nisu uhapšeni, mi majke Srebrenice doživjele smo kao posljednju izdaju naših mrtvih, ističu u udruženju srebreničkih majki.

Najavljuju da će na stubu srama koji se gradi u Potočarima, ispred imena sudija Međunarodnog suda pravde koji su svojim glasovima oslobodili Srbiju od odgovornosti za genocid, najprije staviti ime Karle del Ponte.

-Javnost mora da zna da je Karla del Ponte sakrila dokumente koji svjedoče o genocidu koji je Srbija počinila u BiH, stav je "Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa".