Memorijalni centar
121

Srebrenička priča o dječijim papučicama u ratu: Uspomena na oteto djetinjstvo

S. H.
Memorijalni centar u Potočarima (Srebrenica) u okviru projekta arhiviranja predmeta iz rata počeo graditi veliku bazu uspomena na najstrašniji period, na ubijenu mladost i oteto djetinjstvo.

Mali, sitni, a tako veliki predmeti koji su najčešće improvizirani odraz su stanja kroz koji su prolazili građani Srebrenice, ali i drugih mjesta tokom rata u BiH. Mnoge uspomene su izblijedile, ali za one koji se mogu sačuvati projekat Memorijalnog centra je idealna prilika.

Mela Gabeljić je djevojka koja je Memorijalnom centru donirala dio svog djetinjstva i svog sjećanja na oca koji je ubijen, ali i sjećanja na oteti dječiji smijeh.

U okviru projekta arhiviranja predmeta Mela je centru u Potočarima donirala papučice koje je u ratu izradio njen otac. Papučice su pravljene od padobranskog kaiša i starih čizmica čiji su dijelovi korišteni za đon.

[FBPOST]https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1343152969470179&id=100013264651175[/FBPOST]

"Moj babo je odsjekao gornji dio čizama kako bi dobio đon, a potom je uzeo dijeliće od padobranskih kaiša i ekserčićima fiksirao za taj đon. Ove papučice imaju svoju priču, koju želim da čuje svijet", poručuje Mela.

Ukoliko i vi imate neke predmete, pisma ili fotografije vezane za period rata u Srebrenici, donirajte ih Memorijalnom centru.