Miroslav Lajčák
0

"Srebrenici dugujemo pravdu i sjećanje"

FENA
“Preživjelim Srebreničanima dugujemo pravdu, a žrtvama sjećanje”, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák pozdravljajući rezoluciju Evropskog parlamenta kojom je 11. juli u cijeloj EU proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

„Ovom rezolucijom Evropski parlament nam je dao mogućnost da upozorimo sadašnje i buduće generacije da se genocid može desiti u bilo kom vremenu i na bilo kom mjestu“, istakao je Lajčák.

“Ono što se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine predstavlja najgori zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Odajući počast žrtvama genocida, možemo pomoći da se umanji bol onih koji još uvijek čekaju da saznaju šta se tačno desilo njihovim bližnjim koji su ubijeni u Srebrenici i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Obilježavanje Dana sjećanja na genocid trebalo bi prije svega biti posvećeno njima”, rekao je Lajčák.

Podsjećajući da je general Ratko Mladić još uvijek na slobodi, Lajčák je još jednom istakao da ne može biti trajnog pomirenja niti oporavka dok optuženi nalogodavci genocida ne dođu pred lice pravde.

“Bez istine nema pravde, bez pravde nema pomirenja, a bez pomirenja nema budućnosti,” ponovio je Lajčák, saopćeno je iz OHR-a.