{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebreničanka magistrirala u New Yorku, slijedi premijera njenog filma "Zla krv"

1.2.2015. u 12:56
11
44
Srebreničanka magistrirala u New Yorku, slijedi premijera njenog filma "Zla krv"
11
Srebreničanka magistrirala u New Yorku, slijedi premijera njenog filma "Zla krv"
Rialda Zukić sa Nikolinom (Foto: NAP)
U New Yorku će 7. februara biti premijerno prikazan dokumentarni film "Bad Blood - Zla krv", Bosanke Rialde Zukić, koja već 15 godina živi s roditeljima i dvije mlađe sestre u Americi.
Ovaj dokumentarac je zapravo Rialdin magistarski rad, a na Univerzitetu u New Yorku je završila studij novinarstva odnosno videoprodukcije i dokumentarnog filma.

Prvijenac govori o Rialdinom životu u Srebrenici, u koju je došla prošle godine, a kroz film je prikazala svoje osjećaje i doživljaje nakon povratka u rodni grad.

"U Srebrenici sam bila prošlo ljeto od početka juna do avgusta. Mnogo vremena sam provela sa tamošnjom omladinom. Imala sam odavno želju da uradim nešto u svom rodnom kraju, tako da je baš idealno ispalo. Imala sam šansu da odem i snimim film. Već godinama pratim situaciju u Srebrenici, naravno da sam vezana za nju i uvijek ću biti", kaže Zukić u intervjuu za agenciju Patria.

Ona dalje dodaje da joj je bila najveća čast provesti vrijeme sa omladinom Srebrenice i ponovo upoznati ovaj grad i sve što je vezano za njega.

"U film se radi o mojoj perspektivi, o povratku u moje rodno mjesto… Želim da otvorim dijalog, pogotovo među omladinom Srebrenice, a i u cijeloj BiH. Naravno da još žive velike posljedice rata, ali želim da otvorim neku dublju diskusiju o budućnosti i suživotu Bošnjaka i Srba. Naravno, ekonomija i nezaposlenost omladine su također važna tema", otkriva Zukić.

Njena želja je da dokumentarac stigne i u BiH jer smatra da bi pozitivno djelovao na omladinu.

"Možda bi neki promijenili mišljenje o svemu što je bilo i što se trenutno dešava u Srebrenici kad bi pogledali moj film. Moja najveća želja je da omladina Bosne i Hercegovine postane moćnija nego što je sada. Vjerujem da svi imaju nešto posebno u sebi, i da sve prepreke mogu uspješno savladati", dodala je Zukić.

Dokumentarac "Zla krv" traje 30 minuta i govori o Rialdinom druženju i upoznavanju sa 17-godišnjom Nikolinom i 22-godišnjom Ismetom, te njihovim životima unutar njihovih etničkih grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: