BiH
11

Srebreničanka magistrirala u New Yorku, slijedi premijera njenog filma "Zla krv"

Klix.ba
Rialda Zukić sa Nikolinom (Foto: NAP)
Rialda Zukić sa Nikolinom (Foto: NAP)
U New Yorku će 7. februara biti premijerno prikazan dokumentarni film "Bad Blood - Zla krv", Bosanke Rialde Zukić, koja već 15 godina živi s roditeljima i dvije mlađe sestre u Americi.

Ovaj dokumentarac je zapravo Rialdin magistarski rad, a na Univerzitetu u New Yorku je završila studij novinarstva odnosno videoprodukcije i dokumentarnog filma.

Prvijenac govori o Rialdinom životu u Srebrenici, u koju je došla prošle godine, a kroz film je prikazala svoje osjećaje i doživljaje nakon povratka u rodni grad.

"U Srebrenici sam bila prošlo ljeto od početka juna do avgusta. Mnogo vremena sam provela sa tamošnjom omladinom. Imala sam odavno želju da uradim nešto u svom rodnom kraju, tako da je baš idealno ispalo. Imala sam šansu da odem i snimim film. Već godinama pratim situaciju u Srebrenici, naravno da sam vezana za nju i uvijek ću biti", kaže Zukić u intervjuu za agenciju Patria.

Ona dalje dodaje da joj je bila najveća čast provesti vrijeme sa omladinom Srebrenice i ponovo upoznati ovaj grad i sve što je vezano za njega.

"U film se radi o mojoj perspektivi, o povratku u moje rodno mjesto… Želim da otvorim dijalog, pogotovo među omladinom Srebrenice, a i u cijeloj BiH. Naravno da još žive velike posljedice rata, ali želim da otvorim neku dublju diskusiju o budućnosti i suživotu Bošnjaka i Srba. Naravno, ekonomija i nezaposlenost omladine su također važna tema", otkriva Zukić.

Njena želja je da dokumentarac stigne i u BiH jer smatra da bi pozitivno djelovao na omladinu.

"Možda bi neki promijenili mišljenje o svemu što je bilo i što se trenutno dešava u Srebrenici kad bi pogledali moj film. Moja najveća želja je da omladina Bosne i Hercegovine postane moćnija nego što je sada. Vjerujem da svi imaju nešto posebno u sebi, i da sve prepreke mogu uspješno savladati", dodala je Zukić.

Dokumentarac "Zla krv" traje 30 minuta i govori o Rialdinom druženju i upoznavanju sa 17-godišnjom Nikolinom i 22-godišnjom Ismetom, te njihovim životima unutar njihovih etničkih grupa.