BiH
9

Srebreničani traže smjenu Štaba Civilne zaštite zbog nepružanja pomoći tokom poplava

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Među zahtjevima koje su iznijeli predstavnici domaćinstava iz Dugog Polja, te Žutog i Plavog Mosta u opštini Srebrenica, koja su bila poplavljena, jeste i smjena kompletnog Štaba Civilne zaštite ove opštine zbog nepružanja pomoći stanovništvu tih naselja za vrijeme poplava.

Taj zahtjev, kao i zahtjeve da se osposobi i pusti voda za naselje Plavi Most, odmah počne izgradnja novog mosta umjesto porušenog i da se pristupi regulaciji vodotoka Križevice i Blječevske rijeke, iznijeli su predstavnici ovih naselja u razgovoru sa zamjenikom načelnika opštine Srebrenica Biljanom Rakić koja ih je primila jer je načelnik Ćamil Duraković na službenom putu.

Predstavnici ovih naselja rekli su da nije bilo nikakve pomoći kada su nastupile poplave, da nije angažovana mehanizacija na zaštiti od poplava na tim lokacijama, da nije bilo hrane i vode za piće i da je stanovništvo bilo prepušteno da se samo bori sa vodenom stihijom.

"Ne očekujemo mnogo, ali tražimo osnovno, a to je uvažavanje građana i za početak vodu za piće i osposobljavanje mosta", rekao je predstavnik poplavljenih domaćinstava Srđan Rankić.

Rakićeva je nakon razgovora rekla da je dogovoreno da rukovodstvo opštine uskoro održi sastanak sa stanovnicima ovih naselja i da se odrede prioriteti u otklanjanju posljedica poplava.

"Neki zahtjevi građana su opravdani, a neki su nerealni", rekla je Rakićeva.

Ona je obećala da će opština danas nastojati da organizuje osposobljavanje vodovoda i napajanje Plavog Mosta vodom za piće, a da mehanizacija već radi na sanaciji korita Križevice u tom naselju.

"Istina je da smo sa rezervom angažovali mehanizaciju za odbranu od poplava zbog neizmirenih dugova prema vlasnicima tih mašina koje imamo za njihov rad prilikom poplava prije dvije godine, ali i da su poplave zahvatile šire područje i da nije bilo moguće sva raspoloživa sredstva usmjeriti ka ovim naseljima", rekla je Rakićeva.

Ona je istakla da je potrebno realno sagledati situaciju, utvrditi prioritete i započeti sanaciju posljedica od poplava, za šta je potrebna i pomoć Vlade Republike Srpske i drugih nivoa vlasti i subjekata jer ova opština nema sredstava da ta pitanja sama riješi ni za više godina, a kamoli odmah.

Nije precizirano kada će biti održan dogovoreni sastanak.