BiH
0

Srebrenica - završen okrugli sto "Implikacije presude Međunarodnog suda pravde o genocidu"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Uz učešće oko 600 studenata sa Univerziteta u Tuzli, profesora, eminentnih stručnjaka iz oblasti pravosuđa, državne Komisije za traženje nestalih i majki Srebrenice, u Srebrenici je završen okrugli sto o temi "Implikacije presude Međunarodnog suda pravde o genocidu".

Jedan od moderatora doc. dr Hajro Kofrc je organizaciju ocijenio izvanrednom, a u rezimeu je istakao nekoliko zaključaka. Jedan od njih je da iseljavanje Srebreničana nije primjereno rješenje jer bi se time zaokružilo etničko čišćenje sa ovih prostora. Implementacija presude, pronalaženje i kažnjavanje onih koji su počinili zločine, jedan je od preduslova za uspostavljanje suživota.

Kofrc je naglasio da RS i Federacija moraju obezbijediti sredstva za ekonomski oporavak Srebrenice, kao i to da u postupku budućih ustavnih promjena, presuda Međunarodnog suda u Hagu mora imati odgovarajući uticaj na status Srebrenice.

Na pres-konferenciji, Kofrc je istakao da je na ovaj skup bačena sjena od strane srebreničkih srednjoškolaca koji su prošetali ulicama grada, noseći neprimjerene zastave i pokazujući tri prsta učesnicima okruglog stola.

Po riječima Kofrca, policija nije intervenisala na ove provokacije.