Abdurahman Malkić
0

Srebrenica treba biti i simbol mira, prosperiteta, sigurne i lijepe budućnosti

FENA
Načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić je, u svom obraćanju na obilježavanju 13. godišnjice genocida u Srebrenici, zahvalio svima koji su danas došli u Potočare.

"Znam da ne trebate zahvalnost, ali ipak hvala vam što ste danas s nama, što saosjećate s nama i dijelite našu tugu. Vaše prisustvo nam puno znači, ono govori da nismo sami i nismo zaboravljeni. Uvaženi članovi porodica na najsvirepiji način pobijenih nevinih osoba, poštovane majke, kćeri i sestre, dragi očevi, sinovi i braćo, naša bol jeste velika i nemjerljiva, no kad znamo da imamo prijatelje, lakše nam je“, kazao je Malkić.

Prijatelje i one koji nas razumiju trebamo, istaknuo je on, poštovati i uvažavati kako bi njihova pažnja i podrška bila i bolja i veća i usmjerena prema našim očekivanjima.

"Naše potrebe, odnosno očekivanja, nisu velika. Mi hoćemo da Srebrenica bude istinski multietnička, funkcionalna zajednica u kojoj će se poštovati ljudska prava i biti dovoljno mjesta za sve. Zločin genocida da se zove pravim imenom i da se on ne negira. Da se ekshumiraju, identificiraju i u Memorijalnom centru nađu svoj smiraj sve nevine žrtve, a počinioci monstruoznih zločina brže procesuiraju i adekvatno kazne kako bi pravda bila zadovoljena, a istina se konačno spoznala“, kazao je Malkić.

Time bi se, dodao je on, otvorila široka vrata intenzivnijem procesu pomirenja na ovim prostorima i šire.

Istaknuo je kako je Srebrenica tamna mrlja na savjesti čovječanstva. Prema njegovim riječima, za zločine u Srebrenici krivi su zločinci, no isto tako, nema nevinih već manje ili više odgovornih.

"Pamtimo je kao zajednički poraz, ali ne i izgubljenu borbu za demokratsku Srebrenicu. Napravimo Srebrenicu istinski multietničkom i funkcionalnom zajednicom. Ne dozvolimo potpunu realizaciji ili privođenje kraju projekta kreatora ratnih zločina, projekta mržnje, progona i sile“, kazao je Malkić.

Istaknuo je da pored simbola patnje i stradanja, Srebrenica treba biti simbol mira, prosperiteta, sigurne i lijepe budućnosti.

"Srebrenica mora svjedočiti život, jer samo život uime života može pamtiti i opominjati“, zaključio je Malkić.