BiH
0

Srebrenica: Srušen "berlinski zid"

FENA
Uz skromni, ali za Srebrenicu veliki vatromet, Srebreničani su ušli u 2009. godinu. Stariji mještani su novogodišnju noć proveli u domovima, a mladi na ulicama i u kafićima. Dva dana uoči Nove godine, u centru Srebrenice, na objektu Doma kulture, mladi su srušili "berlinski zid" koji je godinama tu stajao i razdvajao goste kafića Don (vlasnik Srbin) i diskoteke "Acapulco", (vlasnik Bošnjak). U jednom su se okupljali Srbi, a u drugom Bošnjaci, ali njegovim rušenjem, nestalo je barijera.

"Sa svojim vršnjacima nemamo problema, družimo se, ali smo kafu pili odvojeno. Dok smo ljeti sjedili u baštama svojih kafića, mogli smo se samo čuti. Rušenjem ovog zida, sada se možemo i vidjeti, a sinoć smo jedni drugim čestitali Novu godinu", kaže jedan mladić iz Srebrenice.

Mnogi povratnici u zabačenim selima oko Srebrenice dočekali su i ovu Novu godinu bez struje. Jedan od njih je i Sevdet Atić s porodicom, povratnik u selo Šubin, 25 kilometara udaljenom od Srebrenice.

"Znao sam da struja zadugo neće doći do mog sela, pa sam izradio mini hidroelektranu na seoskom potoku i imao sam donedavno struju. Međutim, strašno je hladno, pa se postrojenje zaledilo, tako da smo Novu godinu dočekali u mraku, kao i mnoge moje komšije", rekao je Sevdet.

Srebreničani s neizvjesnošću ulaze u Novu godinu. Ovdje je opšta besposlica, a kada se doda da je prije desetak dana 250 rudara ostalo bez posla, sumorna stvarnost stoji pred mještanima ovog grada, koji je tokom protekle godine ostvario najveći ekonomski oporavak.