{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica: Srušen "berlinski zid"

F
FENA
1.1.2009. u 16:53
0
13
Srebrenica: Srušen "berlinski zid"
0
Srebrenica: Srušen "berlinski zid"
Uz skromni, ali za Srebrenicu veliki vatromet, Srebreničani su ušli u 2009. godinu. Stariji mještani su novogodišnju noć proveli u domovima, a mladi na ulicama i u kafićima. Dva dana uoči Nove godine, u centru Srebrenice, na objektu Doma kulture, mladi su srušili "berlinski zid" koji je godinama tu stajao i razdvajao goste kafića Don (vlasnik Srbin) i diskoteke "Acapulco", (vlasnik Bošnjak). U jednom su se okupljali Srbi, a u drugom Bošnjaci, ali njegovim rušenjem, nestalo je barijera.
"Sa svojim vršnjacima nemamo problema, družimo se, ali smo kafu pili odvojeno. Dok smo ljeti sjedili u baštama svojih kafića, mogli smo se samo čuti. Rušenjem ovog zida, sada se možemo i vidjeti, a sinoć smo jedni drugim čestitali Novu godinu", kaže jedan mladić iz Srebrenice.

Mnogi povratnici u zabačenim selima oko Srebrenice dočekali su i ovu Novu godinu bez struje. Jedan od njih je i Sevdet Atić s porodicom, povratnik u selo Šubin, 25 kilometara udaljenom od Srebrenice.

"Znao sam da struja zadugo neće doći do mog sela, pa sam izradio mini hidroelektranu na seoskom potoku i imao sam donedavno struju. Međutim, strašno je hladno, pa se postrojenje zaledilo, tako da smo Novu godinu dočekali u mraku, kao i mnoge moje komšije", rekao je Sevdet.

Srebreničani s neizvjesnošću ulaze u Novu godinu. Ovdje je opšta besposlica, a kada se doda da je prije desetak dana 250 rudara ostalo bez posla, sumorna stvarnost stoji pred mještanima ovog grada, koji je tokom protekle godine ostvario najveći ekonomski oporavak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: