{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica se i dalje gradi

S
2.8.2009. u 10:04
0
6
Srebrenica se i dalje gradi
0
Srebrenica se i dalje gradi
U Srebrenici se ove godine intenzivno gradi, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja je dovela do smanjenja investicija, pada obima proizvodnje, pa i prestanka rada nekih preduzeća u BiH.
Ovaj gradić danas liči na jedno veliko gradilište, a brojni projekti koji su godinama pripremani i kandidovani raznim organima, institucijama i donatorima, ove godine realizuju se sredstvima Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srpske, UNDP-a, Fonda za povratak BiH, Opštine Srebrenica, kao i mnogih donatora, firmi, vjerskih zajednica i građana.

Sredstvima Vlade Republike Srpske i uz pomoć Norveške, u toku je realizacija projekta elektrifikacije srebreničkih sela.

Kompletna elektro-mreža za brojna ovdašnja sela u ratu je potpuno uništena. Do sada su završene dvije faze elektrifikacije, a uskoro treba da počne i treća, završna faza čijim će završetkom sva srebrenička sela i zaseoci dobiti struju.

Planirano je da ovaj posao, ukupne vrijednosti 4,5 miliona KM, bude završen do kraja godine.

Veći dio sredstava obezbijedila je Vlada RS, dok je Norveška donirala materijal u vrijednosti 1,1 milion KM.

Sredstvima UNDP-a ovog ljeta izgrađeno je sedam kilometara ulične rasvjete od Srebrenice do naselja Žuti Most, na granici sa opštinom Bratunac, čime je gusto naseljeno područje uz regionalni put Bratunac- Srebrenica potpuno povezano uličnom rasvjetom u dužini od 12 kilometara.

Urađena su i tri kilometra ulične rasvjete od sjedišta Mjesne zajednice Skelani do naselja Dobrak.

Zahvaljujući donaciji UNDP-a obavljena je zamjena filtera, sanirana postrojenja i uređen objekat za prečišćavanje vode na srebreničkom gradskom vodovodu i proširena vodovodna mreža za jedan kilometar čime je gradsku vodu dobilo i naselje Dugo Polje.

Ove godine asfaltirano je 1 200 metara lokalnog puta Potočari-Budak, a u toku su i pripreme za nastavak asfaltiranja ovog putnog pravca do sela Pale u dužini od 1 500 metara. Sredstva za ovaj projekat obezbijedio je UNDP.

Nedavno je asfaltirana i posljednja, najteža dionica lokalnog puta Srebrenica-Sućeska u dužini od četiri kilometra čime je završeno asfaltiranje ovog puta dugog 12 kilometara. Sredstva od 1,3 miliona KM za izgradnju i asfaltiranje dionice obezbijedio je Savjet ministara BiH u okviru programa za oporavak i razvoj Srebrenice.

Ovih dana pripremljena je trasa i treba da počne asfaltiranje lokalnog puta Podosmače-Osmače u dužini od 3,4 kilometra za šta su sredstva u iznosu od 1,1 milion KM obezbijedili Savjet ministara i Fond za povratak BiH.

Zahvaljujući sredstvima Savjeta ministara BiH u toku je priprema i uređenje trase za asfaltiranje 3,5 kilometara lokalnog puta Dobrak-Nogačevići-Krst, uz lijevu obalu Drine do vještačkog Perućačkog jezera i 1 500 metara lokalnog puta Potočari-Pećišta.Osim izgradnje i renoviranja brojnih infrastrukturnih objekata u srebreničkoj opštini, sredstvima UNDP-a počela je i izgradnja edukativnog centra za obuku i prekvalifikaciju radnika u Potočarima.

Međunarodna organizacija mladih - EMAUS gradi dom za svoje potrebe u Potočarima, a privode se kraju i radovi na izgradnji dvije stambene zgrade sa 33 stana i 11 poslovnih prostora koje gradi američka organizacija CRS u okviru svog projekta "Socijalno stanovanje".

U centru Srebrenice u toku su radovi na renoviranju i rekonstrukciji eksterijera zgrade bivše bolnice, Kulturnog centra i poslovne zgrade Komunalnog preduzeća "Polet".

Osim za renoviranje, Vijeće ministara BiH obezbijedio je i vrijednu opremu za ove ustanove.

Sredstvima Fabrike duhana Sarajevo, u iznosu od 10 miliona KM, počeli su radovi na izgradnji hotela sa četiri zvjezdice u centru Srebrenice, a firma "11. mart" iz Potočara završila je uređenje fabričkog kruga i sanaciju proizvodnih hala.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Vijeća ministara BiH u iznosu od 1,3 miliona KM, u Srebrenici su promijenjeni krovovi, oluci i fasade na 11 stambenih zgrada, a u okviru ovog projekta u toku je obnova još četiri zgrade.

Nakon više godina čekanja stigla su i obećana sredstva Svjetske banke od milion KM od čega je 450.000 KM namijenjeno za obnovu pet devastiranih, najstarijih stambenih zgrada u ovom mjestu, koja je već počela, a 550.000 KM planirano je za izgradnju taložnika i uređenje vodozahvata srebreničkog gradskog vodovoda u Zelenom Jadru.

Udruženje građana "Klisa", uz finansijsku pomoć donatora, očistilo je, uredilo i ogradilo zapušteno katoličko groblje u srebreničkoj opštini koje se nalazi na ulazu u grad.

Završen je projekat "Srebrenica-digitalni grad" kojim su u jedinstven sistem umrežene sve ustanove u ovom mjestu i u naredne tri godine imaće besplatnu internet vezu.

Sredstvima vjerskih zajednica, prilozima vjernika i uz pomoć ktitora i donatora gradi obnavlja se i nekoliko vjerskih objekata na području opštine.

Masovna obnova i uređenje spoljašnjosti većeg broja stambenih i drugih zgrada kao da su podstakli vlasnike privatnih kuća da ulože sredstva u njihovo uređenje tako da je ove godine oko 50 kuća uz put Bratunac-Srebrenica i u samoj Srebrenici, dobilo nove fasade, što mijenja izgled ovog područja koje je usljed ratne devastacije izgledalo sumorno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: