BiH
0

Srebrenica: Pronađeni ostaci civila srpske nacionalnosti

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na lokalitetu mjesta Krnjići, općina Srebrenica, u toku je proces ekshumacije posmrtnih ostataka osoba ubijenih u proteklom ratu.

Tokom potrage za posmrtnim ostacima, što se provodi pod nadzorom Tužilaštva BiH, na spomenutom lokalitetu dosad su pranađeni skeletni ostaci jedne osobe za koju se pretpostavlja da se radi o civilu srpske nacionalnosti, ubijenom 1992. godine.

Nakon pronalaska, skeletni ostaci bit će transportovani u prosekturu u JKP „Sveti Marko“ Istočno Sarajevo radi vještačenja te utvrđivanja identiteta žrtve putem DNK-analize.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira istražitelj Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH - Terenski ured Srebrenica, vještak sudskomedicinske struke, radnici i mehanizacija Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici PS Srebrenica, koji osiguravaju lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz državnog tužilaštva.