BiH
0

Srebrenica postaje kulturno i dijaloško središte BiH

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Zahvaljujući mladima iz Srebrenice, Bratunca i Vlasenice te organizaciji CARE International, Srebrenica će u subotu biti središte umjetnosti i kulture, međureligijskog dijaloga i tolerancije.

Uz učešće 60 mladih s područja regije Birač organizovat će radionicu o temi "Četiri religije Bosne i Hercegovine“ koju će voditi eminentni teolozi fra Ivo Marković, otac Danilo Boro, Muhamed Jusić i Elias Tauber.

Međureligijski hor Pontanima će u Kulturnom centru Srebrenica, održati koncert duhovne muzike u saradnji CARE International, s NVO "Oči u oči" a svi zainteresovani će moći pogledati i izložbu fotografija religijskih objekata u regiji Birač, priređenu od mladih aktivista za mir.

Sve ove aktivnosti su dio projekta "Mladi za mir", finansiranog od Evropske unije i Mott Fondacije, a koji CARE International implementira s tri partnerske organizacije: Savjetom mladih Srebrenice, Omladinskom organizacijom Odisej Bratunac i Omladinskim savjetom Vlasenica.

Već treću godinu oni uspješno realiziraju niz kampanja koje promovišu toleranciju, dijalog i međusobno razumijevanje među mladima iz ove regije, kao i značajne druge aktivnosti poput izgradnje autobuskih stajališta, opremanja izletišta, igrališta i prostorija za mlade u selima.