BiH
0

Srebrenica: Poništen 1.721 nelegalni upis u knjige državljana

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Sve upise u knjige državljana u Srebrenici, nastale od 1. januara 2000. godine do 25. marta 2004. godine, koji su predmet istrage, poništila je Komisija za reviziju, saopćeno je danas iz Info službe Općine Srebrenica.

Komisija za reviziju je izvršila uvid u knjige državljana koje su izuzete od Državne agencije za istrage i zaštitu, a po naredbi Tužilaštva BiH, broj KT-151/07, te konstatovala da su upisi u knjige državljana nakon stupanja na snagu Zakona o matičnim knjigama („Sl. Glasnik RS“, br.18/99 i 13/02), prema kojem se više ne vode matične knjige državljana, izvršeni suprotno zakonskim odredbama.

Međutim, Matični ured Srebrenica nastavio je s upisima u knjige državljana iako je činjenično stanje bilo takvo da Zakon ne dozvoljava vođenje knjiga državljana.

"Odjeljenje za opću upravu je provodeći postupak po prijedlogu Komisije te na osnovu akta Ministarstva uprave i lokalne samouprave broj 10.2-20-70/12 od 8. augusta 2012. godine, kao i uvidom u matične knjige državljana ustanovilo da su upisi za matično područje Srebrenica vršeni nakon 1. januara 2000. godine, i to u jednoj knjizi 1.440 upisa, a u drugoj 281", navodi se u saopćenju.

Sva lica čiji se upisi u matičnim knjigama državljana poništavaju, a imaju osnov za upis, mogu od nadležnog odjeljenja zahtijevati naknadni upis u matičnu knjigu rođenih, saopćeno je također.