Javna tribina
0

Srebrenica: Nijedna masovna grobnica nije otvorena prošle godine

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na javnoj tribini danas u Srebrenici predstavnici ICMP-a i Instituta za nestale osobe BiH prisutne su informirali o procesu traženja i identifikaciji nestalih, pravima porodica nestalih osoba definiranim Zakonom o nestalim osobama BiH, ICMP-ovom centru za upite o nestalim osobama i drugim temama vezanim za pitanja nestalih.

Hajra Čatić iz Srebrenice punih 17 godina traga za posmrtnim ostacima sina Nine, posljednjeg ratnog izvještača iz ovog grada. Nije zadovoljna procesom traženja nestalih pa samoinicijativno traga po šumama u okolini Srebrenice.

“Prošle godine nijedna masovna grobnica nije otvorena. Išla sam gore na Buljim, našla sam jednu lobanju, donijela sam je u Udruženje i ona tu stoji već sedam mjeseci“, kaže Čatić. Ni udruženja koja vode akciju na traženju nestalih iz Republike Srpske nisu zadovoljna tempom ekshumacija i identifikacija.

Prema podacima ICMP-a , do sada je identifikovano oko 22.000 nestalih.

„Još se ne može s tačnošću reći koliko se traži nestalih osoba. Raspolaže se s podacima od oko 9 do 10 hiljada. Razlog tomu je što centralna evidencija koja je napravljena od Instituta nije verificirana“ izjavila je Klaudija Kuljuh, šefica kabineta direktora ICMP-a za zapadni Balkan.

Na javnoj tribini u Srebrenici pojašnjen je postupak identifikacije i naglašeno da kod mnogih uzoraka, podaci nisu potpuni, pa je zato ovaj proces usporen.