Najviše trpe Srebreničani
0

Srebrenica ni na nebu ni na zemlji

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Srebreničani se u svom gradu osjećaju građanima drugog reda. Ne odlučuju direktno o stvarima koje se njih tiču, a žive veoma loše. Naglo povećanje broja kriminalnih djela, porast međunacionalnih tenzija, nesigurnost...

Ono u vezi sa čim se u potpunosti slažu svi stanovnici Srebrenice, bez obzira na naciju i vjeru, je to da se preko njihovog gradića prelama sva globalna politika u BiH. "Već više od 20 godina mi smo moneta za potkusurivanje političarima, kako domaćim, tako i stranim", kaže Ahmo, mesar iz ovog grada, i dodaje: "Da se dobije neki politički poen, Srebrenica je prva tema, jer nju niko ne može ni zaobići ni mimoići. Međutim, kad Srebrenici treba nešto svi je definitivno zaborave".

"Izbore su nam skrojili drugi. Mi Srebrenčani svih nacija smo u svom gradu manjina i kolateralna šteta. Sve po izbornom zakonu i još kažu legalno, a o našim životima i budućnosti odlučili su neki drugi koji ovdje neće živjeti ili nikad i nisu živjeli", kaže moler Mirko. "Ljudi koji su glasali za neka naša prava, za našu budućnost, njih više nema u Srebrenici. I onda su bacili kost među ljude, a mi smo i dalje nezaposleni i stvaramo međusobne tenzije", dodaje Mirko.

Krađe, tuče, pucnjave...

U posljednje vrijeme su učestale krađe, obijanje stanova i prodavnica, tuče i pucnjave iz vatrenog oružja u kafićima. Tome se penzioner Božo ne čudi. "To me nimalo ne iznenađuje. Čak se bojim da ne bude još više, jer nema zaposlenja, omladina ne radi, mora od nečega živjeti, roditelji nemaju više mogućnosti da ih finansiraju i izdržavaju".

Sve primjetniji porast kriminala je više odraz socijalno-ekonomskog stanja i loše zakonske regulative nego političke situacije, smatra zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, piše Deutsche Welle. "Ono što je opasno i zabrinjava je to što se ovi izbori ne tretiraju kao međustranački već više kao međuetnički, što je žalosno, jer dovodi do međuetničkih tenzija koje zasigurno mogu proizvesti neke, ne daj Bože, nerede. Jer, čujete prepucavanja po lokalnim birtijama: 'mi smo vas Srbe pobijedili ili mi Srbi ćemo vas pobijediti kada se izbori ponište...' ja već čujem takve priče i naravno da to može biti opasno".

Dr. Radomir Pavlović, predsjednik SO Srebrenica i predsjednik lokalnog SNSD-a, kaže da se mora prevazići dosadašnja politika ekskluzivnosti čija je Srebrenica i shvatiti da je ona zajednička. "Moramo predstaviti novu politiku kojom ćemo pokazati građanima da radimo zajedno, transparentno i na dobrobit svih građana, kako bi se postojeća mržnja svela na minimum".

Nezaposlenost, siromaštvo i malo nade...

Život kojim žive stanovnici Srebrenice težak je i pretežak, a bio je i do sada. Radomir Pavlović kaže da u Srebrenici niko nije zadovoljan. "Bošnjaci nisu sretni što je Srebrenica u Republici Srpskoj, Srbi traže da se poštuju zakoni RS i BiH".

Samo u ovoj godini je, što stalno, što privremeno, zatvoreno 50 malih radnji sa dvoje ili više zaposlenih. Nezaposlenost i ekonomska bijeda su glavni problemi. Stanovnika je sve manje. Još je teža ova neizvjesnost gotovo dva mjeseca nakon lokalnih izbora čiji rezultati nisu konačni niti su poništeni. "Naravno, u tome najviše trpe građani Srebrenice", kaže Ćamil Duraković.

"Šteta je već napravljena, a potraje li ovakvo stanje, funkcionisanje lokalne vlasti može biti kritično", dodaje on. "Nećemo moći kao druge opštine u Bosni Hercegovini, koje će vjerovatno do kraja ovog mjeseca donijeti budžete. Mi to nećemo moći, a ukoliko do polovine decembra ne formiramo vlast, nećemo moći donijeti odluku o privremenom finasiranju, što je vrlo opasno za funkcionisanje lokalne zajednice".

Iako kaže da zvanično još nisu dobili posljednju odluku Centralne izborne komisije (CIK), dr. Pavlović nagovještava da bi se lokalni lideri ipak mogli brzo dogovoriti. "Mi i dalje smatramo da je posljednja Odluka CIK-a politička, ali ćemo je poštovati jer smatramo da su iscrpljeni svi mehanizmi daljih žalbi. Nadamo se da ćemo uskoro imati skupštinsku većinu i da ćemo do kraja godine donijeti odluku o privremenom finansiranju budžeta". Ćamil Duraković misli isto, ali sa rezervom: "Mislim da je moguće to dogovoriti ukoliko ne bude utjecaja i pritisaka sa višeg nivoa. Da budem iskren, Srebrenčani su već odavno izgubili nadu. A da će biti bolje, sve i ako se brzo i bez problema uspostavi nova lokalna vlast, penzioner Božo ne vjeruje. "Isto k'o i prije. K'o da će se bolje živjeti i ako se uspostavi vlast? Nema od toga ništa... Sve je to trla baba lan da joj prođe dan", komentariše penzioner Božo.