BiH
0

Srebrenica: Nastavnik od čistača ulica "unaprijeđen" u meteorologa

FENA
Ivan Milas iz Splita je stigao u Srebrenicu prije 28 godina i dugo radio kao nastavnik. Kako bi preživio, poslije rata je bio portir u školi, čistač, a sada uči iz meteoroloških knjiga jer je "unaprijeđen“ u meteorologa. Ovo je neobična priča o preživljavanju i nadi u bolje sutra.

Hrvat Ivan Milas se prije 28 godina prijavio na konkurs za nastavnika geografije i historije u srebreničkom selu Bektići kod Sućeske. Poslije tri godine odlazi u selo Brežane, gdje je ostao sve do izbijanja ratnih djelovanja.

Nakon rata podnio je molbu za zaposlenje u srebreničkoj osnovnoj školi, ali je primljen za portira, da bi nešto kasnije "spao" stepenicu niže i postao noćni čuvar.

"Dvije godine sam se tako mučio, ali sam onda dobio posao nastavnika likovnog vaspitanja, i to radio tri godine, dok nije nađena osoba s odgovarajućom kvalifikacijom. Poslije sam u školi u Potočarima bio nastavnik muzičke kulture i radio samo jedan dan u sedmici", kazuje Ivan.

Da bi došao do stalnog zaposlenja, Ivan se obraćao na razne adrese, na sve konkurse, ali nije bilo nade.

"Otišao sam kod načelnika Općine Abdurahmana Malkića koji mi je rekao: - Nastavniče, izvinjavam se, da li biste radili s komunalcima. Dobili su neke mašine i potrebni su čistači ulica. Prihvatio sam taj posao, ali umjesto rada s mehanizacijom, zadužio sam metlu, lopatu i kolica", kaže Ivan.

Bivši nastavnik geografije, historije, likovnoga i muzičkog vaspitanja bio je predan radnik i nije se upamtilo da su ulice Srebrenice bile ikad ranije čistije nego za vrijeme Ivanove dežure. Stizao je, iako je meo uzbrdo, svaki dan očistiti ulice i nije gledao na radno vrijeme.

U svojoj radnoj karijeri, protkanoj padovima i usponima, Ivan je, može se reći, ovih dana uznapredovao. Na periferiji Srebrenice izgrađen je objekt meteorološke stanice i među tri zaposlena je i Ivan Milas. Tu su još Merisa Haskić i Vladan Milovanović. Hrvat, Srbin i Bošnjakinja, što govori da je ovo prava i prva multietnička meteorološka stanica u Republici srpskoj.

"Nedavno sam razdužio metlu i lopatu. Nije me bilo sramota raditi taj posao, ali ipak sam bio ugledni nastavnik koji je obrazovao nekoliko generacija učenika u srebreničkim selima. Ali, takva je bila situacija da se moralo raditi i s metlom. Sada je mnogo bolje. Evo, u svojoj 59. godini učim literaturu iz meteorologije i nadam se da će ovo biti pravi posao za mene. Kad sam se ovdje zaposlio nisam pitao ni kakvo će radno vrijeme biti, ni kolika plata, ali, u svakom slučaju bit će veća i bolja od one koju sam zarađivao u Komunalnom, kao čistač ulica", kaže sretni Splićanin Ivan Milas.

On kaže da je mogao birati gdje da živi, u Splitu kod majke, u nekom drugom gradu u Hrvatskoj, ali se odlučio za povratak u Srebrenicu i sad, kada je postao meteorolog, ne kaje se što je ponovo u "svome“ gradu.

"Dok sam bio čistač ulica, sretali su me moji bivši učenici, sada porodični ljudi i pitali - zar morate, nastavniče, to da radite? To me pitala i jedna nena Bošnjakinja iz sela Osmače gdje sam učio djecu, pa i njenog sina koji je sada u Čikagu. Rekla mi je da me je on pozdravio i pitao zar nemam nekog drugog posla. Nije sramota biti ni čistač ulica, jeste to ponižavajući posao za jednog bivšeg nastavnika, ali bilo je važno obezbijediti uslove za život", kaže Ivan.