{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica: Nastaviti gradnju i otvoriti hotele

S
12.11.2014. u 14:33
2
6
Srebrenica: Nastaviti gradnju i otvoriti hotele
2
Srebrenica: Nastaviti gradnju i otvoriti hotele
Hotel koji gradi FDS u Srebrenici (Foto: SRNA)
Savjetnik za privredu i razvoj u srebreničkoj opštini Ćazim Salimović rekao je Srni da opština pokušava da podstakne investitore da nastave radove na izgradnji započetih hotelskih i banjskih kapaciteta u ovom mjestu, koji su u prekidu više od dvije godine.
"Opština je uputila zahtjev investitoru, Fabrici duhana Sarajevo, da nastavi radove i ubrza završetak izgradnje i opremanja hotela koji gradi u Srebrenici, da bi on konačno počeo sa radom i bio u funkciji", kaže Salimović.

Izgradnja hotela sa četiri sprata i predviđenih 38 ležajeva počela je prije pet godina. Radovi na izgradnji su u tom periodu u više navrata prekidani i nastavljani.

Članovi opštinskog rukovodstva, a i građani očekuju da će nakon formiranja nove vlasti na svim nivoima u BiH biti završeni radovi i da će ovaj hotel početi da radi, jer smatraju da to zavisi i od političkih odluka i ambijenta.

Salimović kaže da bi početkom rada hotela konačno bio uređen prostor oko hotelskog objekta, zaposleno planiranih 25 radnika i da bi bio veći priliv turista i poslovnih ljudi koji bi imali i mogućnost noćenja i zadržavanja u ovom mjestu.

"Većim prilivom gostiju i njihovim dužem zadržavanjem u Srebrenici bile bi uspostavljene nove privredne veze, razvoj turizma i ekonomski oporavak ove sredine. Bio bi to impuls daljem privrednom razvoju", smatra Salimović.

Prema njegovim riječima, opština Srebrenica apeluje da sve nadležne institucije pomognu da se prevaziđu nejasnoće o pravima korišćenja ljekovite mineralne vode Guber, kao i pitanje gradnje banjskih i hotelskih kapaciteta, te objekta za pakovanje ljekovite vode i njenog plasmana na tržište na šta se čeka već nekoliko godina.

Te objekte počelo je graditi novoformirano Akcionarsko društvo "Banja Guber", kao kupac bivšeg turističko-banjskog kompleksa "Guber banja" i radovi su prekinuti prije dvije godine zbog problema u vezi sa pribavljanjem dozvola i saglasnosti.

"Interes ove opštine i njenih građana, a trebalo bi da bude i šire zajednice, jeste da se završe započeti objekti i da se što prije počne sa korištenjem ljekovite vode kao prirodnog resursa, postojećih objekata i završetka onih čija je gradnja zaustavljena, a u njih su već uložena znatna finansijska sredstva", rekao je Salimović.

On naglašava da je riječ o resursu od posebnog interesa, jer je Banja "Guber" prije posljednjeg rata donosila veliki prihod u budžet srebreničke opštine i ogromna je šteta što se to prirodno bogatstvo godinama ne koristi.

Riječ je o ekonomskoj, ali i šteti u humanom smislu, jer mnogi pacijenti nisu u mogućnosti da se liječe od nekih oboljenja, za čije liječenje najveću pomoć pruža stručna terapija Guber vodom.

Salimović je ocijenio da eksploatacija vode Guber, kao prirodnog resursa za liječenje i rehabiltaciju pacijenata, turističke namjene i za pakovanje i prodaju ljekovite vode na tržištu može da obezbijedi otvaranje oko 300 novih radnih mjesta.

"Indirektno bi bilo otvoreno mnogo više radnih mjesta u trgovini i za obezbjeđenje poljoprivrednih namirnica za spremanje hrane za goste i pacijente u tim banjskim i turističkim kapacitetima, a to dovodi do unapređenja razvoja poljoprivrede i trgovine, ali i do obezbjeđenja znatnih novčanih sredstava u opštinski budžet za opšti razvoj ovog mjesta", zaključio je Salimović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: