Tri predmeta po programu TK
3

Srebrenica: Nacionalna grupa predmeta za đake Bošnjake

SRNA
Škola u Srebrenici (Foto: SRNA)
Škola u Srebrenici (Foto: SRNA)
Bošnjački učenici od šestog do devetog razreda u centralnoj osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici u ovoj školskoj godini učit će istoriju, geografiju i maternji jezik po programu Tuzlanskog kantona.

Uvođenje nacionalne grupe predmeta u ovu srebreničku školu odobrilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, jer su zbog broja bošnjačke djece za to ispunjeni zakonski uslovi.

Pomoćnik direktora Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" Amela Hadžić rekla je Srni da je sačinjen raspored časova i obezbijeđen nastavni kadar, koji omogućavaju djeci različite nacionalnosti iz jednog odjeljenja da uporedo pohađaju časove iz nacionalne grupe predmeta.

"Srpska djeca će istoriju, geografiju i srpski jezik učiti po nastavnom planu i programu Republike Srpske, a bošnjački učenici će istovremeno, ali odvojeno, imati iste časove i raditi po programu Tuzlanskog kantona", pojasnila je Hadžićeva.

Prema njenim riječima, nastavu iz ostalih predmeta pohađat će zajedno.

U opštini Srebrenici danas je počela nastava u dvije osnovne škole, područnim odjeljenjima i u Srednjoškolskom centru.

U Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" sa područnom školom u Potočarima i sedam područnih odjeljenja u selima krenulo je ukupno 399 učenika srpske i bošnjačke nacionalnosti.

To je za 600 učenika manje nego u prvoj poslijeratnoj godini kada je nastavu u centralnoj školi u Srebrenici pohađalo oko hiljadu učenika.

Prvi razred u ovoj školi pohađat će 49 mališana od kojih će 25 ići u centralnu školu u Srebrenici, osam u područnu školu u Potočarima, a preostalih 16 u sedam područnih odjeljenja u seoskim školama.

U ovoj školi kažu da su stvoreni svi uslovi za redovno odvijanje nastave i da je za sve predmete obezbijeđen kvalifikovani nastavni kadar.

Direktor Osnovne škole "Kosta Todorović" u Skelanima Drago Jovanović kaže da je nastavu u toj školi jutros počelo pohađati 110 učenika među kojima i 12 prvačića.

"Svi učenici nastavu pohađaju u centralnoj školi, jer je zbog nedostatka đaka od ove školske godine prestalo sa radom područno odjeljenje u selu Jezero", objasnio je Jovanović.

Za učenike koji putuju više od četiri kilometra do škole obezbijeđen prevoz kao i prethodnih godina.

U Srednjoškolskom centru "Srebrenica" nastavu pohađa 449 učenika, od kojih 120 je krenulo u prvi razred.

"Upisali smo jedno odjeljenje sa 30 učenika u gimnaziju, po jedno odjeljenje u medicinsku i hemijsku tehničku školu i jedno mješovito odjeljenje farmaceutsko-fizioterapeutsko sa po 30 đaka u odjeljenjima", precizirala je sekretar Srednjoškolskog centra Snežana Zarićeva.