{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica: Muslimani u BiH pozvani da klanjaju teraviju u Potočarima

F
FENA
17.6.2015. u 10:31
275
4
Srebrenica: Muslimani u BiH pozvani da klanjaju teraviju u Potočarima
275
Srebrenica: Muslimani u BiH pozvani da klanjaju teraviju u Potočarima
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Povodom ramazana, svetog mjeseca muslimana širom svijeta, Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici izjavio je da je ramazan posebno značajan za muslimane u Srebrenici, jer doživjeli su da nakon genocida ponovo imaju priliku dočekivati ramazan u gradu u kojem je počinjen genocid nad njima.
Ramazan s te strane za nas ima veću vrijednost, snagu, i na neki način vjernici crpe više energije iz njega nego druga mjesta širom svijeta, kazao je Peštalić Feni.

Ove godine teravija će biti klanjana na dva mjesta u gradu, Čaršijskoj džamiji i obnovljenoj džamiji u Crvenoj Rijeci, koja će biti svečano otvorena početkom jula.

Teravija će biti klanjana u ukupno devet džemata. To su još Sućeska, Gornji Potočari, Osmače, Osat, Liješće, Daljegošta, i najznačajnija teravija svim Srebreničanima, muslimanima jeste ona koja se klanja u Memorijalnom centru u Potočarima.

Desetu godinu zaredom se klanja teravija u Memorijalnom centru u Potočarima, i tu inicijativu su pokrenule majke, koje su željele klanjati sa svojom djecom. To je najveći džemat u čitavoj BiH, a sigurno i u Evropi. Muslimani vjeruju da šehidi nisu mrtvi, da su živi, ali da ih oni ne vide.

Pozvao je sve muslimane u Srebrenici, ali i širom Bosne i Hercegovine i svijeta da se u ramazanu organiziraju, posjete Memorijalni centar i klanjaju teraviju.

Ef. Peštalić je istakao da će se truditi da tokom mubarek noći, ali i cijelog ramazana pripremaju prigodne programe da bi ljudi osjetili blagodati ramazana i zbližili se, te istakao da muslimani moraju biti jedinstveni i ne smiju dozvoliti bilo kakve podjele.

Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u Srebrenici su bile izgrađene 23 džamije, a tokom agresije sve su srušene do temelja. Do danas je obnovljeno 16 džamija, te još dvije džamije, čija će obnova biti završena do kraja godine.

Ramazan je prilika za jednog vjernika da svojim postom, ibadetom, svojom blizinom Uzvišenom Bogu iskoristi priliku da zaradi sevapa i da ako Bog da pripremi sebi bolje mjesto na budućem svijetu, dženetu, što i jeste cilj svakog vjernika, rekao je ef. Peštalić, i svim vjernicima u Srebrenici, Bosni i Hercegovini i svijetu zaželio sretne i blage ramazanske dane s riječima ramazan šerif mubarek olsun.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: