Godišnjica otvaranja
0

Srebrenica: Memorijalni centar je Mekka porodicama

FENA
Na današnji dan prije osam godina, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Aržava Bill Clinton zvanično je otvorio Memorijalni centar Potočari.

Tog dana, obavljena je zajednička dženaza za 106 žrtava genocida, a nakon toga, svakog 11. jula, obavljane su kolektivne dženaze.

"Čast nam je da je Bill Clinton otvorio Memorijalni centar. Na taj način dobili smo poruku da američki narod stoji uz nas, da BiH ima budućnost, da mladi imaju perspektivu i da ovakva mjesta treba da služe kao uspomene", izjavila je Kada Hotić iz Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović izjavio je da je dosad u ovom centru ukopano 5.137 žrtava genocida, a po želji porodica, oko 180 žrtava ukopano je u porodična groblja.

"Nastojimo da se kompleks Memorijalnog centra uredi po želji porodica i u toku su pripreme za realizaciju treće faze izgradnje ovog kompleksa“, dodao je Smajlović.

Članovi porodica žrtava, predstavnici udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, Općine Srebrenica i američke ambasade u BiH, položili su cvijeće na spomen-obilježje i minutom šutnje i učenjem Fatihe, odali poštu žrtvama genocida.

"Ovo je naša Mekka, naše hodočašće i mjesto koje je veoma važno za nas majke i sve one koji suosjećaju s našom tugom“, rekla je predsjednica Udruženja "Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović, koja je proučila Fatihu pored svježih mezara muža i dvojice sinova.

Cvijeće na spomen-obilježje položio je i drugi sekretar američke ambasade u BiH Steven Gillen koji je izjavio da je ovo prilika da se svi podsjetimo na genocid koji se dogodio ovdje.

On je izrazio saučešće majkama Srebrenice i članovima porodica žrtava genocida.