Mladi žele bolji život
0

FOTO / Srebrenica: Iz kampa poslana poruka mira susjedima

Sarajevo-x.com
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Općina Srebrenica i udruženje "Za Srebrenicu" od 15. jula do 15. augusta organizuju prvi Internacionalni kamp mira. Cilj je da mladi iz regiona i cijelog svijeta steknu iskustva o suživotu.

Kamp mira se nalazi 30 kilometara od Srebrenice, na samoj obali jezera Perućac, ispod sela Klotijevac, na ulazu u kanjon Drine . Cilj Kampa mira je okupiti ljude iz cijelog svijeta, koji predstavljaju i promovišu različite kulture, dijele i stiču iskustva o zajedničkom životu sa pripadnicima drugih nacionalnosti, piše Deutsche Welle.

Srebrenica simbol mira

U brdima, na obali jezera Perućac odakle počinje kanjon rijeke Drine, najveći i najljepši u Evropi, ovih dana bijeli se šatorsko naselje. Na šatorima su veliki natpisi UNHCR, ali u njima nisu izbjeglice već mladi iz cijelog svijeta.

"Cilj prvog Međunarodnog kampa mira je da Srebrenica, kao simbol stradanja, postane simbol mira, poštovanja drugog i drugačijeg, tolerancije i zajedničkog života", kazao je domaćin skupa Hakija Meholjić, direktor kampa i predsjednik udruženja "Za Srebrenicu".

Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
"Naša ideja je da Srebrenici obezbijedimo budućnost i da mladi u tom gradu imaju šansu za bolji život, a ne da odlaze", istakao je Meholjić.

Saradnja i zbližavanje

Kamp mira u Srebrenici traje do polovine augusta, a pokrovitelj je Vlada Federacije BiH. Prilikom obilaska kampa, sa kolegom iz Makedonije, ministar za boračka pitanja Vlade FBiH Zukan Helez poslao je poruku mira.

"Želim sa ovoga mjesta poslati poruku mira našim dragim susjedima Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Vojvodini, Kosovu, Crnoj Gori i svima onima sa kojima smo nekada činili jednu lijepu državu Jugoslaviju. Niko nas nije pitao zašto se ona i kako raspada, ali je to sada tako."

Gost iz Makedonije Branko Janevski istakao je da u mirovnom kampu vidi velike mogućnosti saradnje i zbližavanja.

"To je odličan početak za saradnju za mir, za mladu generaciju, susrete država, saradnju na ekonomskom, kulturnom, turističkom planu... Sve to ću dobro objasniti u Makedoniji. Čast mi je što sam ovdje", rekao je Janevski.

Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Almir Tupo, planinar iz Bugojna, je kazao da je oduševljen prirodom i domaćinima.

"Prvi put sam ovdje, na jezeru Perućac, oduševljen sam prirodom, atmosferom, druženjem i svim uslovima koje su nam domaćini ponudili", kazao je.

Prošlost BiH

Kristina, Domeniko, Marko i Andrea su u kamp došli iz Italije.

"Interesuje nas nedavna prošlost BiH. Želimo znati šta se dešavalo na balkanskim prostorima, u zemljama bivše Jugoslavije. To je jako blizu Italije, ali niti smo tada znali, niti sada dovoljno znamo, šta se dogodilo", kazali su.

Rade, srebrenički komšija iz susjedne Bajine Bašte u Srbiji, kazao je da je ovakav kamp od velikog značaja za Srebrenicu.

"Ovakav kamp treba Srebrenici. Dosta je više političkih mračnih stvari koje, daj Bože, da se nikad nisu ni desile u Srebrenici", rekao je Rade.

Učesnici Mira se nadaju da će njihove poruke mira stići daleko.