BiH
0

Srebrenica dobila vodu, otklonjen kvar

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
Srebrenica je nakon tri dana danas ponovo dobila vodu jer je, zahvaljujući sredstvima Razvojnog programa UN (UNDP) od 50.000 KM, završena zamjena 86 metara ispucalih cijevi na primarnom vodu gradskog vodovoda, kod sela Pusmilići.

U Komunalnom preduzeću "Polet", koje gazduje srebreničkim vodovodom, kažu da su na tom oštećenom dijelu cjevovoda bili gubici vode i do 50 posto i da je sada taj problem prevaziđen.

U "Poletu" ističu da će u Srebrenici i dalje na snazi ostati redukcija vode zbog minimalnog dotoka u vodozahvat gradskog vodovoda iz rijeke Zeleni Jadar koja je skoro presušila.

U vodozahvat dotiče oko 35 metara kubnih vode na sat umjesto potrebnih 260 metara kubnih, kolika je prosječna potrošnja, pa će redukcija trajati sve do većih padavina i pojačanja dotoka vode, rečeno je Srni u "Poletu".

Veliku muku stanovnicima ovog mjesta ovog ljeta predstavlja snabdijevanje vodom jer su redukcije na snazi već mjesec dana, a presušila su i mnoga izvorišta u okolini ovog gradića, pa, osim što kupuju vodu, mještani odlaze automobilima u susjedni Bratunac odakle dovoze vodu.

Posljednjih dana stanovništvo je snabdijevano vodom iz cisterni.