BiH
0

Srebrenica: Bošnjački povratnici ponovo se privode na saslušanja u Bijeljinu

FENA
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ovih dana mnogi povratnici privode se na saslušanja u Bijeljinu s ciljem da se od njih iznude svjedočenja protiv ratnog komadanta Srebrenice Nasera Orića i drugih pripadnika ARBiH koje tužilaštvo tereti za navodne ratne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva.

Mnogi Srebreničani negoduju i osjećaju strah, jer se pitaju kome će sljedećem na vrata pokucati pripadnici SIPA-e.

"U zadnje vrijeme SIPA masovno privodi Bošnjake koji su se vratili u RS. Oni se odvode na saslušanja za nekakvu odgovornost kao da su učestovali u ubijanju. Mi smo se branili, civile nismo ubijali, i ako je neko poginuo bio je vojnik koji je bio naoružan tj.ubijanja su se dešavala u samoodbrani. Mene ovo podjsjeća na 1992.godinu, uplašena sam i imam osjećaj kao da ću uzeti svoje lične stvari i ponovo negdje krenuti, ovo ničemu ne vodi, pa čak ni tzv. međunarodna zajednica i naši političari ne oglašavaju se u vezi s ovom situacijom", izjavila je za Fenu Hajra Ćatić, predjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

"Nasilno privođene povratnika na saslušanja je pokušaj balansiranja da se zločini izjednače. Nama da je bilo dozvoljeno da imamo oružje, mi danas ne bi imali Memorijalni centar, niti presude o genocidu, nego bi imali fabrike i porodicu. Mnoge majke su ostale bez svojih najmilijih i mnogi neće znati kakav je osjecaj imati sina, snahu i unučad. Mnoge majke žive same i čeznu da im neko otvori vrata. Naša djeca su ubijena, a mi majke smo osuđene da živimo vječitu robiju. Ipak nema pravde bez Božije pravde", poručuje Hatidža Mehmedović, predjednica Udruženja Srebreničke Majke.

Pismenim zahtjevom obratili smo se Centru javne bezbjednosti Bijeljina u vezi ovoga slučaja, nažalost nismo dobili nikakav odgovor na zahtjev.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine 26. januara počet će suđenje ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, zbog optužbi za zločine 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. septembra tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića, u kojima se navodi zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.