"Dodik se boji vehabija"
0

Srebrenica: Bošnjaci nisu pozvani na svečanost

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na svečan način označio završetak zgrade u centru Srebrenice u koju će se smjestiti 32 porodice, korisnike kolektivnih centara.

On je, zajedno s Davorom Čordašem, ministrom za izbjeglice i raseljene osobe i predstavnicima lokalne vlasti, srpske nacionalnosti, uručio ključeve sretnim porodicama.

Međutim, na ovoj svečanosti nije prisustvovao niko od lokalne zvanične vlasti iz reda Bošnjaka. Stoga je iz kabineta načelnika Općine upućeno saopćenje za javnost u kome se kaže da lokalna vlast nije znala da će Milorad Dodik danas boraviti u Srebrenici jer je on to obavio u velikoj tajnosti, 'vjerovatno se bojeći vehabija'.

"Poražavajuće, to nas podsjeća na Ratka Mladića koji je u julu 1995. godine, ne helikopterom kao danas Dodik, ušao bez najave u Srebrenicu i počinio genocid nad Bošnjacima Podrinja. Danas, kada je politička situacija u Bosni i Hercegovini došla do usijanja, Dodik je došao u Srebrenicu da pokaže mišiće, na mjesto zločina genocida, da pokaže koliko je ovaj entitet u njegovom vlasništvu", kaže se u saopćenju.

Milorad Dodik nije posjetio Općinu Srebrenica i stoga se u saopćenju navodi da on ne priznaje vlast u Srebrenici koja je pokušavala uspostaviti saradnju s Vladom RS-a.

Ujedno, Općina Srebrenica je od početka izgradnje zgrade koja je danas otvorena, bila angažovana, uložila dodatna sredstva i osigurala infrastrukturu, lokaciju i priključke za ovaj objekt.