Borba se isplati
324

Srđan Šarenac dokazao na sudu da je BHRT mijenjao uvjete konkursa za izbor urednika

Piše: E. Lj.
Imenovanje Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarno-savremenog programa BHT1 u martu prošle godine izazvalo je brojne polemike i negodovanja javnosti. Jedan od kandidata za ovu poziciju bio je i nagrađivani filmski reditelj Srđan Šarenac koji je nakon imenovanja Tvrtka Milovića na ovu poziciju tužio BHT1 i uspio.

Sud BiH je 13. maja donio odluku kojom je osporeno imenovanje Tvrtka Milovića za urednika dokumentarno-savremenog programa BHT1, a prema dokumentaciji do koje je došao portal Klix.ba vidljivo je da je konkurs za Izbor urednika Dokumentarnog programa BHRT-a namješten, kao i da je BHRT za mjesto urednika dokumentarno-savremenog programa svjesno mijenjala uvjete u odnosu na one propisane statutom.

Prvostepenom presudom odbijen je zahtjev Šarenca kojim je traženo poništenje konkursa na šta je Šarenac odlučio ponovo reagovati. U žalbi je naveo da je BHRT povrijedio odrebe Zakona o radu u institucijama te da su uvjeti konkursa za poziciju urednika Dokumentarno-savremenog progrma svjesno mijenjani u odnosu na predviđene uvjete propisane statutom. Žalbom je također ukazao da Upravni odbor nije razmatrao njegovu aplikaciju ocijenivši da ne ispunjava formalno-pravne kriterije konkursa.

Drugostepenom presudom koja je pravosnažna Sud BiH proglasio je Odluku kojom je Tvrtko Milović izabran za urednika Dokumentarno-savremenog programa BHT1 nezakonitom, istovremeno presuđujući da se konkurs za Izbor urednika BHRT-a ponovi.

"Osporen je izbor Tvrtka Milovića na poziciju urednika Dokumentarno savremenog programa BHT1e, jer isti nije ispunjavao jedan od uslova predmetnog javnog konkursa, a to je besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela i svjetskih standarda novinarstva", navedeno je u odluci Suda BiH.

Odluku o izboru Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarno-savremenog programa BHT 1 i eliminisanje Srđana Šarenca s ove pozicije donijeli su članovi Upravnog odbora BHRT-a: Zoran Kesić, Mufid Memija, Dejana Radovanović-Šarenac i Ljubomir Zuber.

"S obzirom na to da sam autor i producent 20 filmova koji su do sada dobili 40 nagrada širom svijeta i prikazani na više od 200 filmskih festivala, a moj prethodni film bio kandidat za Oskara, pozivam Tužilaštvo BiH da provjeri da li su navedeni članovi Upravnog Odbora bili 'potkivani' prilikom odbacivanja mog uspjeha i mene te izborom za urednika dokumentarnog programa gospodina Tvrtka Milovića. Također pozivam sve građane BiH u zemlji i dijaspori da se povedu mojim primjerom i da pokrenu tužbe za sve namještene konkurse, tendere i korupciju", rekao je Šarenac za Klix.ba poručujući da je vrijeme revolucije.

Također, prema odluci Suda BiH BHRT je obavezan Šarencu nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 3.790 KM u toku od 15 dana od dana dostavljanja drugostepene presude.